MILO ĐUKANOVIĆ: Srbija ne odlučuje o Kosovu!

Crna Gora

Foto: Tanjug/AP

Milo Ðukanović, lider i kandidat DPS-a na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, ocenio je, u intervjuu za “Večernje novosti” da su, uprkos crnogorskom priznanju nezavisnosti Kosova, odnosi Beograda i Podgorice znatno unapređeni.

– Saglasan sam sa ocenom da su ti odnosi znatno unapređeni. Takođe, da se napredak poklopio sa vremenom nove vlasti u Beogradu – istakao je Ðukanović.

Po njegovom mišljenju, to je zato što se u tom vremenu Srbija “po prvi put tokom poslednjih gotovo tri decenije” posvetila sebi, svom razvoju, integraciji u Evropu.

– To je doprinelo boljoj saradnji sa svima u regionu. Logično, i ozdravljenju naših međudržavnih odnosa. Ključno je da Srbija ostane čvrsto u tom strateškom naumu, uprkos pritisku retrogradne politike koju joj pokušavaju nametnuti određeni centri sa unutrašnje političke scene – dodao je Ðukanović.

KONFLIKTI NA BALKANU NISU PROŠLOST TVRDI VESLI KLARK: „Članstvo u NATO Srbima bi moglo biti prihvatljivo!!“

Na konstataciju da se tumači da je mnoge krupne odluke, poput priznanja nezavisnosti Kosova, doneo pod pritiskom Zapada, on kaže da Crnu Goru, ni u slučaju te odluke nije vodila želja da bilo kome, “posebno susedu i prijatelju”, učini štetu.

more

Foto: printscreen/instagram

Prema njegovim rečima, u pitanju je uverenje da treba da pogledamo istini u oči, da prihvatimo ono što se već dogodilo, i da time doprinesemo stabilnosti regiona.

– Po našem mišljenju, Srbija je rat na Kosovu izgubila pogrešnom politikom u prošlosti i nepromišljenim sukobom sa NATO 1999. I opet, po našem mišljenju, ta realnost je nepromenljiva. Svi koji danas Srbiji obećavaju da su u međuvremenu ojačali toliko da su u stanju da tu, za Srbiju nepovoljnu realnost promene, samo troše vreme građanima Srbije – rekao je Ðukanović.

On kaže da je svestan da to nije lako slušati, ali dodaje da je jednako teško i saopštiti.

– Ne mislim da bi Crna Gora bila veći prijatelj Srbiije ukoliko bi, protivno svom viđenju, ohrabrivala tu iluziju. Tada bi samo Crnoj Gori bilo lakše, a sve bi bilo kao i sad. Jedino bi Crna Gora bila manje sumnjičena i optuživana od dela javnosti Srbije. Ali smatram da bi to bilo licemerno i sebično – kaže Ðukanović i dodaje:

– Današnja Srbija ne odlučuje o Kosovu. Ona je samo primila fakturu za poraz koji je pretrpela ranije – zaključio je Đukanović.

zastava

Foto: rojters/AP

Na pitanje o položaju Srba u Crnoj Gori, kojih je oko 30 odsto, ali ih nema u organima državne uprave, Ðukanović kaže da politika prema Srbima u Crnoj Gori nije drugačija od politike prema drugim narodima koji u njoj žive.

Prema njegovim rečima, lideri opozicije preko leđa Srba u Crnoj Gori žele da sebi daju na važnosti, predstavljajući se kao ekskluzivni zastupnici njihovih interesa.

OPASNI SIGNALI IZ VAŠINGTONA: Čizmom na Srbiju

Ðukanović kaže da veruje da DPS-u poverenje daje najveći deo srpske zajednice u Crnoj Gori.

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor: Tanjug)