MIHAIL GORBAČOV: “Svet se sprema za samo jednu stvar”

Mihail

Foto: printscreen/wikipedia

Mihail Gorbačov, poslednji lider SSSR, u tekstu za magazin “Tajm” ocenio je da se svet, očigledno sprema za novi rat.

Gorbačov piše da je najveći od “brojnih problema koje svet ima” militarizacija politike i nova trka naoružanja.

– Političari i vojni lideri zvuče sve ratobornije, a njihove obrambene doktrine sve opasnije. Televizijski komentatori i javne osobe pridružuju se tom ratobornom horu. Izgleda da se svet priprema za rat – napisao je Gorbačov.

[adsenseyu4]

Bivši lider SSSR-a naglasio je da bi terorizam trebalo da bude prvi prioritet, a fokus sprečavanju rata i obustava trke u naoružanju.

Gorbačov je i pozivao je Savet bezbednosti UN da usvoji rezoluciju u kojoj će pisati da je “nuklearni rat neprihvatljiv i da ne sme nikada da se započne”, i naglasio je i da bi ruski i američki predsednik trebalo da podrže takvu rezoluciju.

– Ljudi koji bi trebalo da proguraju tu rezoluciju su predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Rusije Vladimir Putin, koji zajedno kontrolišu više od 90 odsto svetskog nuklearnog naoružanja – piše Gorbačov.

Mihail Gorbačov, koji se osamdesetih godina zalagao za denuklearizaciju, upozorio je da je oružje za masovno uništenje sada postalo još jeftinije i dostupnije.

– Sada je vrlo jednostavno pronaći novac za sofisticirano oružje koje ima razornu moć. Ta moć se može uporediti s oružjem za masovno uništenje. Navodim primer podmornica koje su sposobne da unište pola kontinenta – piše bivši lider SSSR-a.

Gorbačov, koji je vodio Sovjetski Savez od 1985. do njegovog raspada 1991. godine, kaže da problem koji je izneo zahteva najhitnije rešavanje i upozorava da je trenutak za delovanje već stigao, jer NATO i Rusija sve više približavaju naoružanje drugoj strani.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:M.B,Blic.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]