“MI SMO TO DUŽNI NAŠOJ DECI”: Evo šta Hašim Tači očekuje od Srbije (INFO)

Kosovo

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Kosova Hašim Tači je izjavio da očekuje da sporazumom o normalizaciji odnosa Kosovai Srbije uz posredovanje Evropske unije”Srbija konačno prizna realnost nezavisnosti Kosova”

– Naše dve delegacije i EU takođe tačno znaju o čemu razgovaramo. Prvi sporazum koji je postignut u Briselu je imao za cilj povlačenje paralelnih srpskih institucija sa Kosova i angažovanje Beograda da se ne meša u ustavni poredak na Kosovu.

-Drugi sporazum treba da se odnosi na priznanje pune realnosti nezavisnosti Kosova. Mi smo to dužni našoj deci i ja lično nikada neću prestati da tražim konačni mirovni sporazum – kazao je Tači za francuski časopis “Politik eneternasional” (Politique internationale).

[adsenseyu5]

Ocenio je da je prijem Crne Gore u NATO jedna od najboljih vesti ove godine i nastavio: “Kosovo se sada graniči s dve države članice Nato-a Albanijom i Crnom Gorom”.

– Mi smo veoma zainteresovani da se pridružimo Nato-u. Ostale su nam još neke etape do učlanjenja, počevši od transformacije naših bezbednosnih snaga u multietničke vojne snage. Mi takođe treba da radimo da budemo deo Parnerstva za mir i da pripremimo Kosovo da postane čanica Evroatlanske alijanse -kazao je Tači i dodao da je okončanje proširenja Nato-a na Zapadnom Balkanu najbolja garancija onemogućavanje starih pretenzija.

DETE SE OKLIZNULO NA LEDU I NIJE MOGLO DA USTANE: Prišao je otac i šutnuo ga jako u stomak (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Kosovski predsednik je ocenio da se Rusija sve više upliće u celoj zoni Zapadnog Balkana.

– Propagandno oružje Rusije, kao što su RT i Sputnik, neprekidno prenose vesti protiv Nato-a i EU. S druge strane, neke nevladine organizacije igraju vrlo negativnu ulogu u Srbiji, ali i među pripadnicima srpske zajednice u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i u nekim opštinama na Kosovu – kazao je kosovski predsednik.

ALARMANTNI PODACI: Srbija postaje zemlja samaca!

Tači je i izrazio žaljenje što se još ne može suprostaviti toj “asimestričnoj propagandi, lažnim vestima i finansiranju ekstremnih grupa koje vode ideološki rat”.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor: beta)

[adsenseyu2]