Metereolog Igor Kovačić, koji je u maju 2014. godine predvideo majske poplave: PROGNOZA ZA JANUAR I FEBRUAR (INFO)

zima

Foto: DNEVNE.RS

Metereolog Igor Kovačić, koji je u maju 2014. godine jedini predvideo da stižu obilne padavine i strašne poplave otkriva kakva nas zima očekuje. Prema njegovim predviđanjima, u januaru i februaru možemo da očekujemo sve, samo ne stabilno vreme. Ipak, za sada nema potrebe za strahom.

Kraj prošle godine doneo nam je gotovo prolećne temperature, a početak januara donosi debeli minus, sneg i ledene kiše. Zbog toga smo kontaktirali Kovačića, koji kaže da će se ovaj vremenski rolerkoster nastaviti i narednih meseci.

[adsenseyu5]

– Čitav januar će biti prilično promenljiv, pa je zato prilično teško proceniti kakvo će vreme tačno biti. Ipak, ono što možemo da očekujemo jeste relativno toplije vreme posle Božića, a zatim će oko Srpske nove godine doći do zahlađenja od nekoliko dana. Posle toga sledi nekoliko toplijih dana, a ozbiljno zahlađenje stiže nam iza 20. januara – ističe meteorolog.

Povremeno će biti i dosta toplijih talasa, te će se temperature nekad kretati i do 10 stepeni u plusu. Takvo vreme će biti krajem januara, dok početkom februara ponovo stiže hladniji vazduh sa snegom i ledom. To će ujedno biti i najduži ledeni talas koji će trajati 10-ak dana.

– Konačna stabilizacija vremena može da se očekuje iza 10. februara, iako će i u drugom mesecu biti dva hladnija talasa. Za sada je jako teško dati dugoročnu prognozu, mada u martu možemo da očekujemo dosta padavina. April i maj bi trebalo da budu relativno suvi – objašnjava on, dodajući da je promeljivo vreme sasvim normalno za ovo doba godine.

Dok ne dođe taj topli talas, prisetite se kako je onima koji na debelom minusu provode i po 10 sati dnevno, i možda će vam biti lakše. Ako ni to nije dovoljno, onda se bar zahvalite Bogu što ne živite u Jagodini, u kojoj je danas proglašena vanredna situacija.

[adsenseyu1]

(24sata.rs)