METEOROLOG KOJI NIJE OMANUO 26 GODINA: Mravinjak pokazuje kakva nas zima čeka, a evo šta kaže za ovu!

zima

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

– Nisam ni ja naivan, dolazi do blagog odstupanja, ali opet klima je karakteristična i prilično je sklona ekstremima.

Odavde se može puno toga reći o čitavoj Srbiji, pa čak i širem regionu  Balkana. Ovde ima krajeva koji su prohodni, a istovremeno radi
se o netaknutoj prirodi, što je najbolji poligon za čitanje znakova biljnog i životinjskog sveta, navodi Ademović.

Mravinjaci kao pouzdan pokazatelj

Meteorolog iz Tutina u ovo doba godine koristi mravinjake kao izuzetno pouzdan pokazatelj predstojećih temperaturnih prilika.

– Obično radim na deset uzoraka, a koristim se mernom šipkom, koju zabadam u koloniju mrava. U normalnim uslovima njihove larve se nalaze na prvih 20 centimetara dubine, dok su prošle godine svoje larve prebacili na dubinu od preko jednog metra, navodi on.

SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO CRNU GORU: Ljudi u panici, uznemireni izašli na ulice (INFO)

Klimatolog Krajinović se u potpunosti slaže s “metodom mravinjaka” i tvrdi da je to jedan od poznatih pristupa prikupljanja parametara u takozvanoj “Narodnoj meteorologiji”.

– Uvaženi kolega se, pored naučnih metoda, aktivno koristi i metodama narodne, odnosno pučke meteorologije, upravo ih je detaljno opisao Milan Sijerković u svojoj knjizi Pučko vremenoslovlje.

Pozdravljam ovakav pristup, može dati jako puno informacija o jednom lokalitetu, ali je istovremeno i manjkav ukoliko se zasebno koristi bez modernih, naučnih okvira, izjavio je Krajinović.

Čeka nas blaga zima

Upravo bogato iskustvo u multidisciplinarni pristup omogućavaju Ademoviću da procijeni i adekvatno pročita prirodne znakove. On ne smatra da unosi inovaciju u meteorologiju, već da samo koristi vlastiti osjećaj i ljubav prema prirodi da dopuni šupljine koje klasična meteorologija ne pokriva. Očekuje da će predstojeća zima biti blaga, s umerenim padavinama.

“Prvi sneg smo imali početkom oktobra, polomio je nejako drveće, na kojem je još uvek bilo lišća, tako da to možemo protumačiti kao prirodnu selekciju, a kada rano krenu padavine, to znači da će ih biti često, ali ravnomerno raspoređeno. Dakle, u seriji ekstrema, ove godine ćemo malo
odmoriti”, zaključuje narodni meteorolog Muhamed Ademović iz Tutina.

UŽAS U BEČU: Državljanin SRBIJE nasmrt izbo suprugu, ZAKLAO ĆERKU, pa skočio sa petog sprata

Za Božić i do 18 stepeni

Meteorolozi su inače najavili izuzetno topao Božić, kada će temperature dostizati čak 18 stepeni!

NARODNI OBIČAJI NA TUCINDAN: Evo šta sutra NIKAKO ne smete da radite i koja BOLEST preti, ako se ogrešite!

U celoj Srbiji će biti izuzetno toplo vreme, a nešto osetnije zahlađenje očekuje nas sredinom naredne sedmice.

(Dnevne.rs/Kurir.rs/izvor: em-zabava.com)