MERE POGODILE TRGOVINE ŠIROM KOSOVA: Cena hleba već je skočila za 30 odsto, a tek slede DRASTIČNA POSKUPLJENJA! (FOTO)

ZASTAVE

Foto: Tanjug/AP

Odluka vlade u Prištini o uvođenju carina na 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH stupila je na snagu u sredu, odmah po usvajanju.

Ta mera se ne odnosi na marke ostalih zemalja koje se proizvode u Srbiji, BiH. Carine Kosova zabraniće uvoz na kosovsko tržište svih proizvoda na kojima piše Kosovo i Metohija, Kosovo UMNIK, Kosovo 1244, kao i svaku deklaraciju gde se koriste samo imena gradova bez imena države Kosovo.

Za primenu ove odluke nadležni su kosovsko ministarstvo finansija, Agencija za hranu i veterinu i druge relevantne institucije, piše u odluci kosovske vlade.

Građani revoltirani

Mere kosovske vlade počele su da pogađaju male trgovine, one koje nemaju zalihe. U tim radnjama je vidljivo povećanje cena, dok veće trgovine još odolevaju, jer i dalje imaju robu u magacinima, javlja Andrija Igić, reporter RTS-a.

cene

FOTO: PRINTSCREEN/RTS

Međutim, kako se navodi, i u tim većim radnjama doći će do drastičnog povećanja cena. Prepolovljeno je dopremanje robe, pa se uskoro očekuje da postojeće zalihe budu ispražnjene.  Snežana Sojević, trgovac iz Gračanice navodi da će sa dolaskom nove robe doći do poskupljenja.

“Narod je revoltiran, slušamo svakodnevno o tim poskupljenjima, i ona će najviše pogoditi ljude koji žive ovde, i Srbe i Albance i Rome, a ne političare”, rekla je Sojević.

Kako se navodi, hleb je poskupeo za 30 odsto u mnogim sredinama na KiM jer je poskupelo brašno, skočila je cena pšenice, ulja, kvasca, soli i šećera.

(Dnevne.rs /Kurir.rs/RTS)