MEDIJI U AMERICI: Moskva isporučuje Srbiji ”pancir” uprkos upozorenju SAD

paljba

Foto: Tanjug

Američka agencija AP izvestila je danas da će Rusija Srbiji isporučiti sofisticirani antiraketni sistem “pancir”, bez obzira što su SAD upozorile na moguće sankcije u tom slučaju.

AP je prenela vest ruske agencije Tas s da će sistem “pancir-S” biti isporučen Srbiji “u narednih nekoliko meseci u skladu sa potpisanim ugovorom”.

Američka agencija navodi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć potvrdio da Srbija kupuje odbrambeno oružje od Rusije, ali da želi da izbegne američke sankcije ili bilo kakvu vrstu konfrotacije sa SAD.

IZNENAĐUJUĆA OBJAVA: Vučić najavio zabranu automobila s ovim motorima

– Srbija se naoružava, jer je slobodna zemlja okružena državama članicama NATO sa kojima želimo prijateljske odnose – rekao je Vučić, dodajući da ne želi da dozvoli da Srbija “bude slaba kao što je bila 90-ih godina”.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer je, podseća AP, upozorio prošle nedelje Srbiju da bi nabavka ruskog oružja mogla da bude rizik za američke sankcije.

– Nadamo se da će naši srpski partneti biti pažljivi po pitanju bilo kakve transakcije te vrste – rekao je tada Palmer za makedonsku televiziju Alsat M.

Rusija pomaže Srbiji da ojača vojsku borbenim avionima, jurišnim helikopterima i tenkovima, što, kako konstatuje AP, izaziva zabrinutost na Balkanu koji je bio pogođen ratovima.

Srbija je, navodi dalje AP, ključni saveznik Rusije iako želi članstvo u EU, a Beograd insistira na tome da neće u NATO i odbija da se pridruži zapadnim zemljama u sankcijama uvedenim Rusije zbog sukoba na istoku Ukrajine.

Đorđe Lacković je Ivanu tukao satima, pržio je peglom, udarao o radijator, a sada se sudiji žali da ne može da prati suđenje JER MU JE “TEŠKO I LOŠE” (FOTO)

Direktor ruske agencije uvoz i izvoz odbrambenih proizvoda “Rosoboroneksport” Aleksandar Mihejev je ranije danas rekao da će Rusija isporučiti Srbiji raketni sistem “pancir-S” u narednih nekoliko meseci, u skladu sa potpisanim ugovorom.

– Raketni sistemi se sastavljaju, a srpski specijalci su na obuci. Sve se odvija po planu i neće biti odlaganja – rekao je Mihejev agenciji Tas s.

     

(Dnevne.rs/Izvor: Tanjug)