MATIJA BEĆKOVIĆ O PRLJAVIM PLANOVIMA ĐUKANOVIĆA: Priča o velikoj Srbiji, a pravi VELIKU ALBANIJU

Crna Gora

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na pitanje kako je religijsko pitanje postalo političko, Bećković je duhovito odgovorio da to već prelazi u nadležnost medicine.

– Oni su se setili da Crnogorci nisu Srbi, a do te ideje nisu došli vrlo dosetljivi i lukavi Hercegovci. Tako da su se oni sada, kada im je već to palo na pamet, lišili Njegoša, Marka Miljanova, Stefana Mitrova Ljubiše, Gavrila Dožića, Amfilohija Radovića…

Bećković je prokomentarisao i zabranu koju mu je uvela Crna Gora, rekavši da su mu oni “postavili mišolovku na kojoj piše: Slobodno gricni”.

Na pitanje zašto je Milu toliko stalo do crkvenih stvari, Bećković je rekao:

– Pa, kada su oni došli na ideju da nisu Srbi, moraju to nekako i da obrazlože sve novijim i novijim apsurdima. Oni su sada u vlasti manjina drugih nacionalnih zajednica koje ih podržavaju u svemu tome. Milovan Đilas je bio optuživan da je on izmislio tu naciju. Međutim, kad je došao na crnu klupu, on je izjavio da je Srbin i na zatvorskom listu je zapisana njegova srpska nacionalnost. Tako im se zamerio. On je pisao da je u okviru komunističke utopije sve moguće, pa i to da Crnogorci mogu biti i nešto drugo, a ne Srbi, a oni su došli na ideju da nikad nisu bili Srbi. Jedino smeta što u tim borbama za slobodu i vekovnom ropstvu pod Srbima nisu ispevali nijednu pesmu o borbi Crnogoraca sa Srbima, ali nije isključeno da je napišu… – rekao je Bećković.

LEČILI MU HEMATOM, A UMRO JE OD SEPSE: Sašina žena nakon obdukcije traži krivca u bolnici

Naš akademik je prokomentarisao i Milovu konstataciju da SPC u Crnoj Gori “čuva infrastrukturu velike Srbije”.

– On pričajuči o velikoj Srbiji, stvara veliku Albaniju. Boreći se protiv jedne koje nema niti je bilo, on se bori za jednu drugu koje formalno nema, ali je stvarno ima.

       

(Dnevne.rs/Izvor: Blic.rs)