Martin Šulc, šef Evropskog parlamenta: Evropska unija je mrtva!

sef

Foto: nspm

Nakon što je Austrija digla ogradu na granici sa Slovenijom, Šengenski sporazum više ne postoji. Ako nema slobodnog kretanja, nema ni EU, tvrdi Martin Šulc, šef Evropskog parlamenta
 Evropska unija je mrtva, tvrdi predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc. On je naglasio da Šengenska zona više ne postoji, a s obzirom na to da je slobodno kretanje jedan od najvažnijih principa EU, dvadesetosmočlana Unija više nije ono što je bila.Šulc je proglasio smrt EU nakon što su austrijske vlasti zbog velikog priliva migranata u utorak počele da grade ogradu kod graničnog prelaza Špilfeld, na granici sa Slovenijom. Žičana barijera, čijih je 300 metara već postavljeno, biće visoka najmanje dva metra i duga 3,7 kilometara, a koštaće državu 10 miliona evra. Prostiraće se sa obe strane graničnog prelaza kroz koji dnevno pređe više hiljada izbeglica. Očekuje se da će se nedeljno podizati po kilometar ograde, a da će ona biti gotova do Nove godine.

3,7 kilometara 
biće dugačka ograda između Austrije i Slovenije, a koštaće 10 miliona evra

Pre Austrije, ogradu je digla i Mađarska na granici sa Srbijom i Hrvatskom, Makedonija na granici sa Grčkom, Bugarska na granici sa Turskom, Hrvatska na granici sa Srbijom i Slovenija na granici sa Hrvatskom. Međutim, Austrija je prva zemlja Šengena koja se ogradila od druge članice Šengenske zone.

Šulc smatra da to može imati ozbiljne posledice po slobodu kretanja, ali i samu Uniju.

– Ovo je kraj EU kakvu poznajemo. Evropa je u opasnosti, a dodatne granice i zidovi mogu biti potpuna katastrofa za Stari kontinent. Plašim se da posle toga neće biti povratka – naveo je Šulc.

On je dodao da se političari koji podržavaju EU moraju ujediniti i pokušati da je sačuvaju.

[adsenseyu1]

 

– Niko ne može da kaže da li će EU postojati u ovom obliku za 10 godina. Ta zajednica nije bez alternative i ona može biti reformisana, ali bez zidova i granica. To nije rešenje – rekao je predsednik Evropskog parlamenta i napomenuo da je migrantska kriza jedan od najvećih izazova s kojima se Unija do sada srela.

Inače, Šengenski sporazum već je bio ozbiljno uzdrman kad ga je Nemačka 13. septembra suspendovala i uvela privremene granične kontrole s ciljem da se smanji priliv izbeglica. Za njenim primerom pošla je i Austrija, koja je uvela kontrole tri dana kasnije.

Makedonija počela da gradi drugu ogradu prema Grčkoj

tanjug

Makedonija je počela da gradi i drugu ogradu na granici s Grčkom, nakon one u Đevđeliji, u želji da bolje kontroliše migrantski talas, rekao je vojni izvor u Skoplju.

– Podići ćemo granicu u području prelaza Medzitlija – rekao je za AFP makedonski vojni izvor koji je želeo da ostane neimenovan.

– Taj deo granice je porozan i želimo da sprečimo ilegalne ulaske – dodao je taj izvor, ali nije precizirao koliko će biti dugačka i visoka ograda, prenosi Index.hr.

[adsenseyu1]

Makedonija je počela 19. novembra da vrši selekciju migranata na osnovu zemalja iz kojih dolaze, zbog čega su počeli protesti onih koji se smatraju “ekonomskim migrantima”.

Krajem novembra Makedonija je završila izgradnju prve ograde duge tri kilometra na granici s Grčkom koja je visoka 2,5 metra i ima bodljikavu žicu, a postavljena je kod prelaza Đevđelija. Grčka je u sredu počela da odvodi stotine ekonomskih migranata koji su već sedmicama na grčko-makedonskoj granici, blokiraju železnički saobraćaj i koje Makedonija ne pušta preko svoje granice.

Oko 1.200 osoba uglavnom iz Pakistana, Maroka i Irana ostalo je pred granicom nakon što su zemlje na balkanskoj izbegličkoj ruti počele da selektivno propuštaju izbeglice i da puštaju samo one iz ratnih područja.
Policija je saopštila da će biti odvedeni autobusima u Atinu i smešteni u izbegličke centre pre nego što ih vrati u njihove zemlje.

(informer)