MALO OPREZA NIJE NA ODMET: Ovo nikako ne smete da radite kad napolju grmi

nevreme

Foto ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

Da je prijatno, nije nikako. Kad se celim nebom prolomi grmljavina i u sred noći svane, većina dece se u strahu sakrije na neko mesto gde im je, po njihovom mišljenju, sasvim bezbedno. I mi stariji povremeno isto uradimo, da se ne lažemo.

Neko pod jorgan, neko pod sto, neko u kupatilo, neko pojača muziku kako bi skrenuo misli i ignorisao jeziv zvuk koji se širi duž čitavog neba.

VUČIĆ NIJE JANUKOVIČ: Kako vlast vidi blokadu saobraćaja

Još je gore kad počneš da čitaš o tome i shvatiš da ništa nije bezbedno i da grom kroz žicu može da prođe i izazove požar u kući. Zato je najbolje preventivno izvaditi iz utičnice (ili ugasiti) sve elektronske uređaje; televizore, kompjutere i telefone. Čak je poželjno isključiti i klima uređaj.

Ima onih koji vole da trče ili šetaju dok grmi, što nikako nije dobra ideja. A onda kad zagusti pobegnu pod neko drvo – loša odluka, uvek se odlučite za pumpu ili neki zatvoren prostor. Građevine na otvorenom i visoki objekti, najveća su verovatnoća za udar groma. Sklonište možete naći i u automobilu, navicute prozore do kraja, a s obzirom na to da su gume dobar izolator, trebalo bi da budete bezbedni dok ne prođe opasnost.

MIROSLAV LAZANSKI U NOVOJ ULOZI: Vojni analitičar postaje AMBASADOR u najmoćnijoj zemlji sveta?!

Mnogi od nas pobegnu u kupatilo, jer tamo nema prozora, misle da su bezbedni i tu naprave početničku grešku. Pošto su voda i instalacije dobri provodnici, u toku grmljavine se ne treba kupati niti prati sudove. Što znači – izbegavajte kupatilo, i konačno imate opravdanje da ne perete sudove.

Bez obzira koliko je munja na nebu lep prizor, ne stojte u blizini prozora ili vrata jer je dobro poznato da munja udara kroz staklo i pukotine, kao i u prozorska okna.

Naravno, to ne znači da kad god grmi treba da se sakrijete u bunker, ali malo opreza nije na odmet.

(Dnevne.rs/Izvor: Noizz.rs)