“LUPIO ŠAKOM O STO”: NATO stopirao formiranje vojske Kosova (INFO)

Tači

Foto: Printscreen/Tanjug/AP

Visoka zvaničnica NATO-a Gotmeler prošle nedelje jasno rekla liderima da oni ne podržavaju zakonske izmene i da će “svaka jednostrana akcija u vezi sa KBS-om dovesti u pitanje saradnju sa NATO-om ​​u budućnosti”

Neizvesno da li će kosovska vlada do kraja novembra realizovati predviđeni zakonodavni program koji podrazumeva između ostalog i usvajanje zakona o oružanim snagama, dok iz NATO stižu upozorenja da nije pravi trenutak za kosovsku vojsku. List “Zeri”navodi da je rad institucija koje su uključene u taj posao stopiran nakon posete zamenice generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler.

[adsenseyu5]

Kako kažu izvori Zerija, Gotemeler je prošle nedelje jasno stavila do znanja zvaničnicima u Prištini da ne treba da podrže zakonske izmene, upozorivši da bi jednostrani potezi u vezi sa oružanim snagama Kosova mogli da dovedu u pitanje buduću saradnju sa NATO-om.

Početkom godine predsednik Kosova Hašim Tači je rekao da je nemoguće da ubede Srpsku listu da glasa za ustavne amandmane i sada u Predsedništvu razgovaraju o dodatnim naporima da ubede manjinske zajednice.

PRVI PUT ZA JAVNOST: RUSI OTKRILI gubitke NATO pakta tokom bombardovanja SR JUGOSLAVIJE 1999. godine

Istovremeno, predstavnici Srpske liste su na sastanku sa šeficom Kancelarije EU na Kosovu Natalijom Apostolovom izneli stav da u ovom trenutku ne bi trebalo da se priča o formiranju vojske Kosova, uz obrazloženje da je mnogo drugih problema kojima treba da se bave institucije Kosova.

U ime Srpske liste sastanku su prisustvovali potpredsednik skupštine Slavko Simić, predsednik Odbora za prava i interese zajednica i povratak Igor Simić i šef poslaničke grupe Srpske liste Saša Milosavljević.

[adsenseyu1]

Na sastanku su predstavnici Srpske liste ukazali na značaj što bržeg formiranja Zajednice srpskih opština, rešavanje problema uzurpirane imovine i ličnih dokumenata, kao i stvaranje uslova za nesmetani povratak raseljenih, ali i sankcionisanje onih koji lažnim prijavljivanjem poput slučaja Bogdana Mitrovića i Milanke Terzić sprečavaju povratak raseljenih.

Predstavnici Srpske liste su napomenuli da je stav Srpske liste oko formiranja tzv. Vojske Kosova jasan i da Srpska lista neće podržati takav predlog.

ZORAN MARJANOVIĆ UBEĐEN: Izlazim iz pritvora u utorak, nemaju dokaza protiv mene (INFO)

Specijalna predstavnica Apostolova je istakla značaj obrazovanja, vladavine prava i borbe protiv korupcije kao i sprovođenje reforme institucija na Kosovu i Metohiji.

KOSOVSKI LIDERI U PANICI: Posle Surinama još zemalja povlači priznanje Kosova!?

Naglasila je spremnost EU da podrži povratak raseljenih, ali i unapređenje infrastrukture kroz EU projekte i projekte Fonda za razvoj u opštinama na severu Kosova i Metohije.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs)

[adsenseyu2]