LOŠE VESTI ZA VOZAČE: Ovo više neće biti besplatno!

Beograd

Foto: Fonet

Kolika će biti cena tehničkih pregleda vozila kada na snagu stupi izmenjeni Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije, niko ne zna, ali je jedno sigurno – neće više biti besplatnih tehničkih pregleda.

– Prema Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, biće propisana minimalna i maksimalna cena. O tome kolike će cene biti odlučiće Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija – kaže Vladimir Marinković, predsednik Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda (NATEP).

Marinković kaže da je pozitivno to što će se najzad stati na put nesavesnim vlasnicima preduzeća koja obavljaju tehnički pregled “kroz papire” i koja vozače mame besplatnim tehničkim pregledima, jer ih stimulišu visokim provizijama koje im daju osiguravajuća društva.

– Ima čak i slučajeva kada se porukom na “Vajberu” pošalju podaci o vozilu, a registraciona nalepnica vlasniku vozila stigne na kućnu adresu. Sada, uz obavezu fotografisanja i video-snimanja vozila na liniji, i uz minimalnu cenu, neće više biti moguće da se registruje vozilo a da se ne doveze na tehnički pregled – kaže Marinković.

KAKO SAM OTIŠAO U BARSELONU I ODAKLE MI NOVAC ZA KAFANU: Jevđić prvi put odgovara na pitanja koja su tema broj jedan u Srbiji

Ipak, u ovom trenutku niko ne zna kolika bi ta cena (ni minimalna ni maksimalna) mogla da bude.

– Ne znamo ko će i prema kojim kriterijumima odrediti minimalnu cenu. Međutim, sada se stvari zbog novih propisa usložnjavaju – navodi Marinković.

Naime, sada je za pregled jednog vozila (snimanje i slično) potrebno najmanje 35 minuta. To znači da jedan set radnika na liniji u toku jedne smene može da pregleda najviše 15 vozila.

Kako u Srbiji postoji 2.500.000 vozila i oko 1.250 linija tehničkih pregleda, da bi se izbegle enormne gužve biće potrebno da se radi i u drugoj smeni, s više setova radnika.

Bojan Radovanović je održavao poslednje domaćinstvo u selu. Sada sve rasprodaje jer zbog neplaćene kazne mora U ZATVOR (VIDEO) (FOTO)

– To će povećati troškove, jer niko neće da radi džabe. Nadamo se da ćemo biti konsultovani prilikom određivanja minimalne cene da bismo izbegli sve eventualne nesporazume kasnije – kaže Marinković.

Sadašnje cene tehničkih pregleda za vozila B kategorije se kreću (ako izuzmemo besplatne) od 400 do 1.200 dinara.

OGLASIO SE DOKTOR IZ ŠVEDSKE KOJI JE FINANSIRAO JEVĐIĆA: Milan je žrtvovan zarad gledanosti emisije u novom periodu!

(Dnevne.rs/SrbijaDanas.com/Izvor: večernje novosti)