Londonski „The Telegraph“: Protiv Berlina se ujedinjuju zemlje južne Evrope

predsednik
Nemačka nastavlja da uporno nameće Evropi projekat koji je već razorio ekonomije mnogih zemalja – ocenio je londonski The Telegraph.

Ovaj list ne krije da pod „projektom“ podrazumeva nametanje politike stezanja kaiša.

The Telegraph je podsetio da se protiv te politike najviše bune neke od zemalja-žrtava, ali i guverner Banke Engleske Mark Karni. I objavio ovu procenu:

Za Berlin nastupa najstrašniji košmar: južna Evropa se objedinjuje protiv Nemačke, čak je mrzi, a to znači da ona gubitku za budućnost evra. Zato je Nemačka – tvrdi londonski list – „već u smutnji i negodovanju“.

The Telegraph procenjuje da se u Evropi tokom dve poslednje nedelje dogodilo tektonsko pomeranje. Ne samo zbog Grčke, nego i zbog odluke Evropske centralne banke da krene – uprkos protivljenju Nemačke – na realizaciju programa „kvantitativnog omekšavanja“. Drugim rečima: upumpavanja novca u ekonomije EU.

Isti list pobedu partije Aleksisa Ciprasa naziva – pobedom protiv politike Angele Merkel.

The Telegraph – u istom tekstu – podseća da je evro uveden mimo volje većine Nemaca i da je njegovo uvođenje bilo cena koju je Nemačka morala da plati za sopstveno ujedinjenje.

[adsenseyu4]

Međutim, ovo je samo jedan od mnoštva kritičkih zapadnoevropskih osvrta na situaciju posle grčkih vanrednih izbora.

Šef Centra za istraživanje industrijalizacije Žak Sapir upozorio je: „Ako Nemačka preterano oštro odreaguje na situaciju u Grčkoj – može indirektno isprovocirati raspad evrozone. S druge, strane, pobeda Ciprasove Sirize – Nemačku sateruje u ugao“.

Sapir tvrdi da Merkelova već sada ima ograničen manevarski prostor i da, između ostalog i zato, svojim potezima može isprovocirati raspad evrozone.

Po njegovom mišljenju, Berlin ima samo ovaj izbor: ili će pristati na novo restruktuiranje grčkog duga – pa se suočiti sa identičnim zahtevima Portugala, Irske, Španije i Italije, ili će se postaviti tvrdo i ući u konflikt sa novom vlašću u Atini. A u tom slučaju će rizik da Grčka napusti evrozonu biti veliki, a potom bi krenuo „proces inficiranja“.

Francuski ekonomski ekspert smatra da Merkelova može samo da izabere „zlo koje smatra manjim“.

Sapir je uveren da se Nemačka našla u svojevrsnoj zamci i da njena budućnost „izgleda mračno“.

„Za šta god se Merkelova i zvanični Berlin odlučili, Evropa će iz svega izaći oslabljena, a ona je trenutno neka vrsta nemačke svojine“.

[adsenseyu1]

(Fakti)