LOBIRANJE PO SVETU: Tači od SAD traži podršku za formiranje vojske, a od Vatikana ono što je NAJBOLNIJA TEMA ZA SRBIJU!

Kosovo

Foto: printscreen/instagram/hashimthaciofficial

Podrška za transformaciju bezbednosnih snaga Kosova (BSK) i lobiranje za priznanje nezavisnost, mogle bi da budu neke od stvari koje će kosovski predsednik Hašim Tači tražiti narednih dana u Sjedinjenim Američkim državama (SAD) i Vatikanu

Nezvanično, Tači će pokušati da “umoli” američke zvaničnike, između ostalog i potpredsednika SAD Majkla Pensa, da promene mišljenje kada je u pitanju vojska Kosova, odnosno način njenog formiranja.

– SAD su za to da se vojska formira, odnosno BSK transformiše izmenama Ustava Kosova, uz široku raspravu sa svim zajednicama, pa i srpskom. To je njihov stav oduvek. Međutim, Tačiju kao da se žuri, i već po ko zna koji put pokušava da tu proceduru zaobiđe, i to uradi samo tako što će progurati zakone u Skupštini Kosova – priča izvor “Blica” sa KiM.

[adsenseyu5]

Takođe, prištinski mediji ovih dana navode da je Tači od Vlade Kosova tražio intenziviranje kampanje, ali i rad na terenu, kako bi se svim zajednicama na Kosovu pojasnio ceo proces.

Vojska do kraja godine?

– Tači je i ranije, u nekoliko navrata, izjavio je da će oružane snage Kosova biti formirana do kraja godine u partnerstvu sa SAD, NATO-om i EU – priča naš izvor.

Svemu ovome se protivi i NATO, pa bi tema Tačijevih razgovora u SAD mogla i da bude i to da se “pogura” podrška u ovom vojnom savezu.

POBEDNIK “ŠPANSKE SAPUNICE”: Nakon skandala sa Lukasom i Sonjom, Željko Šašić se hvali zbog jedne stvari NA SAV GLAS!

SAD da se uključe u dijalog

Nije nepoznanica da Kosovo u svemu veliku podršku ima u američkoj administraciji, i nekadašnjoj i današnjoj, zbog čega ne čudi ni to što Kosovo želi podršku SAD i za Briselski proces, pa čak i njeno uključivanje.

To je, između ostalog, naglasio sada aktuelni premijer Kosova Ramuš Haradinaj, koji je pre izvesnog vremena rekao da bi SAD trebale da se uključe u dijalog Beograda i Prištine kako bi se postigli suštinski rezultati.

ODREKLA SE SINA I IZBACILA GA IZ KUĆE: Evo kako je pevačica ODREAGOVALA na pitanje o porodičnom skandalu!

Pre SAD, Tači je posetio Vatikan, koji je inače jedna od država koja nije priznala nezavisnost Kosova.

– Ovo pitanje je bilo tema, i Priština je pokušala da utiče na mišljenje Vatikana, ili da bar, po ko zna koji put, pokuša da objasni svoje viđenje stvari – priča naš izvor.

[adsenseyu1]

Priznanje Vatikana posebno bi im značilo

Kako za “Blic” kaže saradnik na Fakultetu političkih nauka (FPN) Stefan Surlić, priznanje koje bi došlo od Vatikana za Kosovo je od posebnog značaja.

– Uprkos minornom procentu Albanca rimokatoličke vere, vlasti u Prištini su uložili mnogo u “evropski hrišćanski” identitet stvarajući kult majke Tereze, nazivajući po njoj glavnu ulicu u Prištini i izgradnjom velelepne katoličke katedrale. Otopljavanje odnosa sa Vatikanom, ali i eventualno priznanje značilo bi još jednom međunarodno legitimisanje kosovske nezavisnosti – kaže on.

Tači

Foto: Printscreen/instagram/hashimthaciofficial

Sa njim se slaže i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić koji navodi da kada stvari između Beograda i Prištine budu krenule u novu fazu, taj odnos bi trebalo da bude međunarodno i verifikovan što će, prema njegovom sudu, najverovatnije biti kroz rezoluciju u Generalnoj skupštini UN.

– Zato Kosovo traži širu podršku, lobira za UNESKO. Vatikan im je važan jer i on ima svoje interese, a oni sa druge strane grade katedrale, povećavaju broj vernika. Nova vlada je u ekspanziji, premijera Haradinaja nema na Kosovu, ali ga ima u svim susednim zemljama – priča Janjić.

ZORAN MARJANOVIĆ JE GLAVNA „ZVEZDA RIJALITIJA“ U ZATVORU: Aleksandra Jovanović o psihološkom stanju osumnjičenog!

On navodi da je pre izvesnog vremena Hašim Tači bio u poseti predsedniku SAD Donaldu Trampu, da postoji učestala komunikacija koju, kaže, dovodi u vezu sa novom politikom SAD kada je reč o jačanju evrointegracija, za šta je Kosovo jako važno.

[adsenseyu5]

– Kosovo se i ranije, a i danas, prvenstveno oslanja na SAD. Stav prošle američke administracije je bio da se do vojske ne može doći bez promene Ustava, što je komplikovanija procedura, tako da se kosovske vlasti trude da obezbede podršku za scenario po kome bi se samo promenio postojeći zakon o bezbednosnim snagama i tako dođe do vojske – objašnjava Janjić.

ČUDO U BEOGRADU: Nije mogla nikako da iznese trudnoću, a onda se Vanja pomolila ovom SVECU i rodila prelepu ćerkicu!

Ima li razloga za brigu

Pošto se u narednom periodu očekuje trajni dogovor Beograda i Prištine, kosovske vlasti imaju intenzivnu diplomatsku aktivnost kako bi osigurale snažnije pozicije u nastavku tih pregovora, smatra Stefan Surlić.

– Beograd bi trebalo da se zabrine ukoliko Priština uspe da pridobije dodatnu međunarodnu podršku za formiranj vojske Kosova, članstvo u UNESKO i druga tela. Presudna je uloga SAD kao tradicionanog zaštitnika kosovske nezavisnosti i zato Tači mnogo očekuje od posete Vašingtonu – ističe on.

STIŽE BEBA ZA NEKOLIKO MESECI: Bivša teniserka “prošetala” TRUDNIČKI stomak (FOTO)

(Dnevne.rs/Izvor: Lana Gedošević,Blic.rs)

[adsenseyu4]