“LEPI GAGO, NARUČI JEDAN “DŽONI” I PRIPAZI MALO NA NAS”: Tuga, bol i suze u Ateljeu 212 na oproštaju od Dragana (FOTO)

atelje

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Legenda o lepom Gagi iz Crvenog Krsta nikada neće umreti. Naruči jedan “džoni” i pripazi malo na nas – rekao je Bjela tužnim glasom

Komemoracija povodom smrti velikana srpskog glumišta Dragana Gage Nikolića počela je danas u 12 časova na Velikoj sceni “Mira Trailović” Ateljea 212.

[adsenseyu5]

Na poslednji počinak glumca su ispratili supruga Milena Dravić, porodica i mnogobrojne kolege: Dragan Bjelogrlić, Seka Sablić, Rade Šerbedžija, Ivan Jeftović, Ivan Bekjarev, Nataša Ninković, Predrag Ejdus, Dejan Lutkić, Zafir Hadžimanov, Radoš Bajić, Atanasije Uzunović, Ljubivoje Ršumović, Puriša Đorđević, Maja Gojković, Ivan Tasovac, Marko Živić, i mnogi drugi. Komemoraciji je prisustvovao i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Bio je dostojanstven i duhovit do zadnjeg dana. To potvrđuje i jedna anegdota iz bolnice, kada su ga pitali da li hoće da pljune, na šta je on odgovorio da neće da pljune sestru – ispričala je glumica Seka Sablić, i istakla da je postao nacionalna figura.

[adsenseyu1]

Nikolićev kolega i prijatelj Rade Šerbedžija tužnim glasom rekao je da će proći mnogo vremena da se rodi ovakav junak.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Zaljubili smo se u to tamno lice koje je na platnu postajalo belo kao sneg, a oči tamne. Posebno lice u igri svetla i tame, koje se godinama nije menjalo. Sve uloge su imale nešto zajedničko – iskrenost. Voleo je i beskrajno se radovao životu i glumi – kroz suze je rekao Šerbedžija.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Dragan Bjelogrlić je kazao da Beograd nikada nije ovako spontano tugovao za nekim.

– Legenda o lepom Gagi iz Crvenog Krsta nikada neće umreti. Naruči jedan “džoni” i pripazi malo na nas – rekao je Bjela tužnim glasom.

Kao stalni član ansambla pozorišta Atelje 212, u kojem je od 1969. godine, Nikolić je ostvario veliki broj uloga i vrlo uspešnu pozorišnu karijeru. Igrao je u predstavama: Generalska užina (Rober), Veza (Kauboj), Kosa (Berger), Rano jutro (Len), Ziger-Zager (Hari Fliton), Derviš i smrt (Muselim), Lulu (Džek Trbosek), Tom Pejn (Tom Pejn), Maratonci trče počasni krug (Đenka Đavo), Sladostrasnici-Karamazovi (Mladi gospodin), Portnojeva boljka (Aleksandar Portnoj), Molijer (Markiz d’Orsinji), Kod lepog izgleda (Maks), Seljaci, radnici i prirodna inteligencija (Miodrag).

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Jedan od najvećih i najvoljenijih glumaca sa prostora bivše Jugoslavije, Dragan Nikolić, preminuo je 11. marta u 73 godini. Ostvario je više od 170 uloga, dobitnik je svih značajnih filmskih nagrada uključujući Nagradu za životno delo “Pavle Vujisić” 2000. godine. Mnoge kolege i prijatelji smatrali su ga pravom urbanom legendom Beograda, čovekom koji je na mnogo načina bio simbol srpske prestonice i inkarnacija gradskog duha, moderan umetnik posvećen svojoj profesiji.

(Telegraf.rs)