LEGLO ZARAZE: Ovaj predmet prenosi bacile koronavirusa neverovatnom brzinom

virus

FOTO: LUCA ZENNARO / EPA

Ako operete ruke pa uzmete svoj telefon, koji je pun bacila, ništa niste postigli

Mobilni telefoni su jedna od najprljavijih stvari koju imamo u kući pa bi u vreme širenja koronavirusa posebno trebalo obratiti pažnju na njihovu čistoću.

Svetska zdravstvena organizacija dala je puno detalja o pravilnom pranju ruku koje je najbolja zaštita od infekcije, ali ako operete ruke pa uzmete svoj telefon, koji je pun bacila, ništa niste postigli.

Evo kako održavati svoj telefon čistim i biti siguran da ste s njega uklonili sve bacile.

OBRATITE PAŽNJU: Evo kako je učenica iz Republike Srpske obolela od koronavirusa

1. Isključite telefon pre nego što počnete s čišćenjem.

2. Predlaže se da koristite mikrofiber tkaninu koju upotrebljavate za čišćenje naočara. Ako imate telefon koji je otporniji na vodu, možete da koristite i toplu vodu sa sapunom, ali izbegavajte njome da čistite otvore na telefonu.

3. Savetuje se da ne koristite proizvode za čišćenje jer oni mogu da oštete osjetljivost ekrana na dodir. Ipak, u vremenima širenja zaraze, kao što je trenutno širenje koronavirusa, sigurnost je važnija od blagog oštećenja ekrana. Ako baš nemate ništa drugo pri ruci, ublažite neko sredstvo za čišćenje vodom i budite nežni kada prelazite njime preko ekrana. Obrišite telefon i masku sa svih strana i pazite da tečnost ne uđe u otvore telefona.

4. Ako se bojite da ćete oštetiti ekran, kupite jeftinu zaštitu za ekran pa onda obrišite telefon preko zaštite jer nju lako možete zameniti.

EVO KAKO SE PRENOSI KORONA VIRUS! Ove stvari nikako ne bi trebalo da radite! (INFO)

5. Kada čistite starije telefone, koristite mekanu mikrofiber krpu i ne upotrebljavajte sredstvo za čišćenje i vodu jer su ti telefoni puno osjetljiviji na tečnost.

6.Ako često razgovarate putem telefona, koristite slušalice umesto da prinosite telefon licu. Ipak, i slušalice bi trebalo očistiti pre korišćenja jer ni one nisu otporne na bacile, samo pazite da ono čime ih čistite ne uđe u otvore, to jest otvore obrišite suvom mikrofiber krpom.

     

(Dnevne.rs/Srbija Danas/Novi.ba)