LEGITIMISANJE-VAŠA PRAVA: Ličnu kartu ne treba pokazivati svima, ni policija NE SME da vas legitimiše bez razloga (VIDEO)

isprava

Foto: Dnevne.rs

Koja su prava i obaveze građana, a koja policije ili privatnog obezbeđenja i kako bi policajci trebalo da se ophode prema građanima kada proveravaju njihov identitet?

Pravo je i obaveza svakog građanina starijeg od 16 godina da nosi sa sobom ličnu kartu i da je pokaže na zahtev “službenog lica ovlašćenog za legitimisanje” – tako piše u Zakonu o ličnoj karti.

Međutim, iako je to veoma precizno regulisano zakonom, građani često ne znaju ko je “službeno lice ovlašćeno za legitimisanje” – da li su u obavezi da ličnu kartu pokažu službenicima u banci, pošti, hotelu, video-klubu, prodavnici, odnosno – koja su njihova prava u tim situacijama, kako pišu Južne vesti.

[adsenseyu1]

Po zakonu, obavezu da pokažu svoju ličnu kartu građani imaju samo policajcima i komunalnim policajcima. Ali ni policija ne sme da legitimiše bez razloga.

komunalci

Foto: Kurir

Razlozi za proveru identiteta lica su najčešće sumnjivo ponašenje lica, ili ukoliko se lica zateknu na mestu gde je izvršeno neko krivično delo ili prekršaj ili ako postoji verovatnoća da su mogući izvršioci krivičnog dela ili prekršaja – kažu u niškoj policiji.

Policajac ima prava da zatraži ličnu kartu i kada građanin liči na osobu za kojom se traga, a i ostali razlozi su precizno definisani Zakonom o policiji.

Međutim, policajac ima obavezu da se predstavi, saopšti građaninu zbog čega ga legitimiše, a da pritom bude – ljubazan.

[adsenseyu1]

Detaljnije o ovome, kakva su prava i obaveze građana kada je u pitanju privatno obezbeđenje i kome bi i kako mogli da se žale ako su doživeli neprijatnost, možete pogledati u kratkom video-uputstvu Južnih vesti.

(O.T./juznevesti.com)

2 Comments on "LEGITIMISANJE-VAŠA PRAVA: Ličnu kartu ne treba pokazivati svima, ni policija NE SME da vas legitimiše bez razloga (VIDEO)"

  1. Džastin | 8. July 2017. at 16:34 |

    haha.

  2. Фотограф | 22. January 2018. at 14:42 |

    Шта тачно спада под „сумњиво понашање”, односно где је то дефинисано?

Comments are closed.