LEGIJA NA SUDU, POTRESEN IZNOSIO ODBRANU: “Oni koji su branili ovu državu su glavni optuženi, a svi koji su kršili zakon su među svedocima”

Foto: Printscreen/instagram

Nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, izašao je danas pred Specijalni sud u Beogradu, gde je nastavljeno suđenje za oružanu pobunu JSO, koja je izvršena 2001. godine. Ovo je prvo pojavljivanje Legije na suđenju nakon što mu je preminula majka Natalija, a on nije dobio dozvolu da prisustvuje sahrani

Pored Ulemeka, za oružanu pobunu JSO, optuženi su i Zvezdan Jovanović, Duško Maričić, Veselin Lečić, Mićo Petraković, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić i Vladimir Potić.

MEĐU SVEDOCIMA SU SVI KOJI SU KRŠILI ZAKON

– Svi koji dobronamerno gledaju na ovaj slučaj, doći će do istog zaključka. Pregledanjem dokaznih snimaka može se videti da je bivši ministar policije Dušan Mihajlović shvatio da je napravio veliku grešku, čak je dao i ostavku. Samo nekoliko dana kasnije njegove izjave su postale histerične i bio je sve agresivniji. Znali su da su pogrešili, pa su se vodili onim da je napad najbolja odbrana – rekao je Milorad Ulemek Legija.

[adsenseyu5]

– To je sve potpuni paradoks. Oni koji su branili ovu državu su glavni optuženi, a svi koji su kršili zakon su među svedocima. To da smo pokušali da izvršimo državni udar je priča za malu decu – dodao je Legija.

LEGIJA TRAŽI DA VERUOVIĆ BUDE SASLUŠAN

On je zatražio objašnjenje od suda zašto je odbijen predlog da se sasluša Milan Veruović, nekadašnji šef obezbeđenja pokojnog premijera Zorana Đinđića, koji je i sam ranjen u atentatu.

Podsećamo, Veruović je sa novinarom Nikolom Vrzićem napisao knjigu “Treći metak”, kroz koju tvrdi da se pucalo sa dve strane i da istraga hoće nešto da sakrije.

NOVE, BRUTALNE SAOBRAĆAJNE KAZNE: Za alkohol – zatvor, nevezivanje pojasa 10.000, kazna i za NASILNIČKU VOŽNJU

– On je direktan učesnik i sve može jasno da kaže. Prethodni sudija je dozvolio saslušanje, Veruović je bukvalno bio u sudnici, ali zbog sticaja nekih okolnosti to nije bilo moguće. Smatram da smo mi oštećeni zbog odbijanja tog predloga, jer on može da raskrinka ili dokaže tvrdnje Čedomira Jovanovića – istakao je on.

Sud je istakao da se odluka može doneti i bez tog saslušanja.

Legija je od suda zahtevao da se pozove i veštak koji je dao dijagnozu nekadašnjem komandantu JSO, Dušanu Maričiću, za kog je ranije tražio izuzeće jer, kako tvrdi, više nije psihički stabilan.

– Mi svi znamo kakav je on, a ovaj Duško kog ste vi upoznali ovde na suđenju je takav od aprila 2003. godine. Ne znam kako se slomio za nedelju dana u zatvoru, on je sad već pacijent. Treba sad 14 godina posle utvrditi šta se dešava sa njim – istakao je Milorad Ulemek Legija.

[adsenseyu1]

DUŠAN MIHAJLOVIĆ NAM POKLONIO PIŠTOLJE POSLE PROTESTA

Okrivljeni Zvezdan Jovanović priložio je sudu fotografije, video snimke i isečke iz novina kao dokazni materijal.

Na snimcima se jasno vidi oružana moć kojom je tada raspolagala JSO.

KRILA JE OD JAVNOSTI: Ovo je prelepa ćerka Mire Škorić (FOTO)

– Kada je Jedinica za specijalne operacije blokirala autoput kod Sava Centra, policija i državni organi ih nisu sprečili da uđu u Beograd. Jedinica je najnormalnije prešla most na Gazeli, a zatim se vratila. Svi su znali da se radi o protestu, a ne pobuni – istakla je odbrana.

– Nije tačna izjava Čedomira Jovanovića da je koncert, koji je napravljen u Kuli, bio znak izvinjenja za te građane tamo. To je napravljeno kako bi se Dušan Mihajlović izvinio pripadnicima JSO. On je čak nakon protesta nagrađivao članove jedinice pištoljima – rekao je Zvezdan Jovanović.

DEVEDESETIH JE “REĐALA” HITOVE: Promenila je PRAVOSLAVNU VERU i sada je MAHA MATRA!? (VIDEO)

– Mi nismo demonstrirali silu i moć. Mihajlović pokušava da izbegne svoju odgovornost tako što sve prebacuje na pokojnog premijera Zorana Đinđića. Sve jasno pokazuje na to da on ne govori istinu svedočeći ovde – dodao je Jovanović.

NA ROČIŠTU SE NIJE POJAVIO PETRAKOVIĆ

Petraković Mićo nije prisustvovao suđenju, a sud je obavestio da su letovi iz Beča otkazani i da nije u mogućnosti da dođe. Zahvalio se sudu na razumevanju i zbog njegove materijalne situacije i zamolio ih da ne odlažu ročište zbog njega.

Obećao je da će se pojaviti na sledećem pretresu. Protiv njega će postupak biti razdvojen.

[adsenseyu4]

Kako se navodi u optužnici, JSO je od 9. do 17. novembra 2001. godine otkazala poslušnost komandi i povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, dok je njen operativni deo borbenim vozilima i pod oružjem u dva navrata blokirao saobraćajnice.

Bilo je to 10. novembra i to na auto-putu Novi Sad-Subotica, u blizini Vrbasa i 12. novembra auto-put kroz Beograd, pored Sava centra.

KUĆA SA PLACEM U SRBIJI 4.000 EVRA: Vikendice nikada nisu bile jeftinije

Takvim postupanjem Jedinice bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje.

DALA SAM OTKAZ I OTIŠLA U NEMAČKU DA ŽIVIM: Pravi šok doživela sam u supermarketu

(Dnevne.rs/Izvor: K.B.,Telegraf.rs)

[adsenseyu5]