LEDENI DANI, JOŠ HLADNIJE NOĆI: Tokom hladnog talasa nas očekuju ČETIRI velike opasnosti, a najveća VREBA VEĆ VEČERAS (RHMZ)

Banja

Foto: Dnevne.rs

Led na trotoarima, jaka, gusta magla, opasnost od lomljenja grana drveća pod teretom snega, strujnog udara zbog pokidanih strujnih kablova, prema najvama meteorologa, opasnosti su koje će nas vrebati od sada, pa do sledećeg vikenda.

Kao najveći problem od svega toga, međutim, meteorolozi apostrofiraju maglu, koja će večeras i noćas biti toliko gusta da će negde smanjiti vidljivost na ispod 50 metara.

Đorđe Đurić, meteorolog “Weather2Umbrella”, kaže za da će se do kraja dana u celoj zemlji zadržati ledeni dan, odnosno živa u termometru neće preći 0.

– Problem će biti večeras i tokom noći – magla. Vidljivost će biti smanjena na 500 do 100 metara, lokalno i na manje od 50 metara. Gde će biti takve magle bukvalno će zavisiti od prilika od ulice do ulice, ali generalno u Vojvodini, kotlinama, na visoravnima i duž rečnih tokova.

U utorak će u celoj zemlji biti tmurno, veoma hladno, magla će se duže zadržati pri tlu, a očekuje se i slab sneg – navodi Đurić.

Dakle, progoza vremena uopšte ne daje nade da ćemo se brzo izvući iz ovog debelog minusa jer će u Beogradu, ali i u celoj Srbiji, biti ledeni dani, još hladnije noći, a temepratura vazduha neće se podići iznad nule.

Ne treba naglašavati koliko je neophodan krajnji oprez ukoliko se zateknemo u saobraćaju. Situaciju će dodatno pogoršati i ledena kiša koja je prognozirana za noć između četvrtka i petka i u petak ujutru.

sankanje

Foto: pixabay

“U utorak će se magla zadržati”

Prema Đurićevim rečima, na severu i na zapadu u utorak biće uglavnom suvo tokom celog dana, ali maglovito.

– Jutarnja temperatura biće od – 10 na sverozapadu, do 0 na istoku, tokom dana od – 2 do 2 stepena. U Beogradu će biti od -2 do 0. U sredu, u celoj zemlji biće suvo, ali tmurno i maglovioto. Očekuje se ledeni dan. Slično će biti kao što je sad – objašnjava on.

Kako Đurić dodaje, u četvrtak, posle ledenog jutra, kada se očekuje umeren do jak mraz, tokom dana će biti sunčanih intervala.- Zadržaće se i dalje hladno. Tokom noći uslediće naoblačenje. Ali, pošto će doći i do otopljenja biće uslova za ledenu kišu.

U petak se nastavlja to otopljenje, a biće slabe kiše povremeno. Ponegde, u jutarnjim časovima, biće, takođe, uslova za kišu, koja će se lediti pri tlu.

Za vikend će u celoj zemlji biti toplije promenljivo oblačno s povremenom kišom, a temeprature će se kretati od 4 na stepena na severozapdu, do 11 na jugoistoku – kaže on.

“Budite jako oprezni od sada, pa do vikenda”

Đurić upozorava da je sada najveća opasnost od leda na trotoarima i magle.- Opasnost od leda na trotoarima biće tokom cele sedmice. Potreban je velikiki oprez. Takođe, velika opasnost preti zbog lomljenja grana na kojima je puno snega, ali i kidanja strujnih kablova.Dakle, čuvajte se strujnog udara.

Budite oprezni u saobraćaju zbog magle – kaže on i dodaje da se ne zatvaramo u kuće, već da se informišemo o vremenskim uslovima i slobodno uživamo na snegu.

(Dnevne.rs /Izvor: R.Briza, Blic)