LAZANSKI: Srpski centar će spojiti NATO i Rusiju! EVO O ČEMU SE RADI

Miroslav

Foto: printscreen/youtube

Vazduhoplovni zavod Vojske Srbije „Moma Stojanović“ u Batajnici već je dobio sertifikat francuskog „Erbasa“ za remont helikoptera „gazela“, a u toku su pregovori o tome da postane regionalni centar za remont drugog „Erbasovog helikoptera H-145M, ali i ruskih helikoptera Mi-8 i Mi-17.

Tako bi, kako navode pojedini mediji, taj zavod VS postao jedan od retkih centara, ne samo u regionu, već i u Evropi, za popravljanje i održavanje letelica nekada dva suprotstavljena bloka.

Činjenica je da su odnosi Rusije i NATO i sada zategnuti, ali i da se geopolitička situacija značajno promenila, pa tako sada i neke članice NATO imaju u svojoj floti sovjetske i ruske helikoptere.

Informaciju o tome da se već uveliko razmišlja da „Moma“ pored sertifikata „Erbasa“ dobije i sertifikat za održavanje ruskih letelica potvrdio je ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski.

Dvadesetogodišnji mladić pao sa zidina na Kalemegdanu: Pronađen na teniskim terenima u teškom stanju

„U Ovom zavodu već se održavaju ruski helikopteri koji su u sastavu srpske vojske i to Mi-8, a delom se popravljaju i Mi-17. Bez obzira na visok kvalitet rada ovog zavoda, još su potrebna dodatna ulaganja kako bi „Moma“ mogao da oslužuje sve vrste helikoptera“, kazao je Lazanski za Sputnjik.

       

(Dnevne.rs/Izvor: sputnjik)