KUSTURICA O SLUČAJU “DRAGIČEVIĆ” Davor je više od FENOMENA, ali IZMEĐU PRAVDE I ZAKONA POSTOJI RUPA!

Emir

Foto: fonet/fonetmedija centar

Dragičević se, prema rečima Kusturice, “bori za pravdu u okviru jedne države, a mi znamo dobro da su pravda i zakon dva pojma koja najčešće nemaju veze jedan s drugim”

Reditelj Emir Kusturica izjavio je da je otac ubijenog Davida DragičevićaDavor Dragičević više od običnog fenomena, jer se on bori za pravdu u okviru jedne države, dok je poznato da pravda i zakon najčešće nemaju veze jedno sa drugim.

– To je jedna kranje delikatna tema koja govori o nečemu što je najsvetije i komplikovanije, jer su to odnosi prema našoj deci i utoliko je taj Dragičević kao pojava više od običnog fenomena –  rekao je Kusturica novinarima u Beogradu, posle predstavljanja programa festivala Kustendorf.

Dragičević se, prema rečima Kusturice, “bori za pravdu u okviru jedne države, a mi znamo dobro da su pravda i zakon dva pojma koja najčešće nemaju veze jedan s drugim”.

TELOHRANITELJ ZORANA ĐINĐIĆA O ATENTATU: Dva dana pred smrt BESNO me je pozvao i urlao o Čedi!

On je ocenio da je najvažnije da se narod identifikuje sa bolom Davora Dragičevića, ali da, sa druge strane, postoji akcija političke prirode, koju bi on odvojio od “izvora nevolje”, odnosno smrti Davida Dragičevića.

– Mi živimo u državama u kojima postoji 100 nerazrešenih ubistava od onih iz 1990-ih, ubistva novinara, postoji čitav niz nerešenih ubistava. Međutim, ovo je komplikovanije, zato što je ovde u pitanju dete – rekao je Kusturica.

Davor Dragičević

Davor Dragičevićfoto: Youtube printscreen

On smatra da u ovom slučaju država brani sebe, što je ocenio kao prirodno, ali da se pojavljuju ljudi koji “pokušavaju da psovkama i najružnijim pretnjama dovedu u pitanje državu”.

To, kako je rekao, radi “takozvana opozicija, odnosno takozvani sistem obaveštajnih službi koji je ovog puta rekao da nije takozvani, koji može da isplanira dezintegraciju svakog pokušaja da se država očuva”.

– Između pravde i zakona postoji ogromna rupa ne samo kod nas, u Americi, svuda, u ovom slučaju smrt deteta čitavu stvar čini komoplikovanom – istakao je Kusturica.

DOSTA JE BILO! Srbi više neće da rade za 30.000 dinara, a evo za kolike zarade su spremni da rade i prekovremeno (INFO)

– Međutim, ja se nadam da će oni taj čvor da razreše, a da će država da bude ono što treba da bude, ono što mora da uradi, da u ime zakona štiti sebe, a pravdu pronalazi, nadam se, brže nego što je do sada bilo– rekao je Kusturica.

Protesti Pravda za Davida održavaju se već devet meseci u centru Banjaluke, a nakon privođenja roditelja Davida Dragičevića, skupovi solidarnosti održani su i u Sarajevu, Mostaru i Beogradu, a za danas su najavljena okupljanja građana i u Zagrebu i Novom Sadu.

“To je samo bila šala”: Tinejdžer koji je brutalno prebijen u Domu, kaže da je stravična tortura deo igre?! Sada su obojica u policiji (VIDEO)

Organizatori građanskih protesta koji se već tri nedelje održavaju u centru Beograda najavili su da će na narednom skupu, u subotu 29. decembra, izraziti protest zbog nedavnih dešavanja u Banjaluci.

(Dnevne.rs/Espreso.rs/Izvor: Fonet)