KUPOVNA MOĆ: Evo koliko srpska domaćinstva troše u odnosu na Evropljane (INFO)

leto

Foto: Printscreen/instagram

Kupovna moć prosečnog srpskog domaćinstva je manja od polovine evoropskog proseka, pokazuju podaci Eurostata za 2016. godinu.

Prema tim podacima, naše mogućnosti iznose 45 odsto od uobičajenog u Evropskoj uniji.

Isto istraživanje pokazuje da po materijalnom dobrostanju za nama zaostaju još samo Bosna i Hercegovina, Makedonija i Albanija.

U Bugarskoj kupovna moć iznosi 53 odsto od evropskog proseka u Hrvatskoj 59 odsto, u Rumuniji 63 i Sloveniji 75 odsto od evropskog proseka.

[adsenseyu1]

Za razliku od toga kupovna moć domaćinstava u Luksemburgu je 32 odsto viša od evropskog proseka, u Nemačkoj 22 odsto a u Austriji 18 odsto, pokazuju podaci Eurostata.

– Kakav nam je standard najbolje se vidi iz činjenice da nam je potrebna jedna i po prošečna zarada da bi se podmirila prosečna potrošačka korpa – kaže ekonomista Saša Ðogović.

DEVEDESETIH JE “REĐALA” HITOVE: Promenila je PRAVOSLAVNU VERU i sada je MAHA MATRA!? (VIDEO)

Kvalitet života se vidi i iz toga da na egzistencijalne potrebe, hranu, struju, grejanje, izdvajamo više od polovine prosečnih primanja tročlane porodice.

Još je alarmantniji podatak je, prema njegovim rečima, da više trošimo na alkohol i duvan, oko 4,5 odsto, nego na obrazovanje (oko jedan odsto).

NOVI INCIDENT NA NAPLATNOJ RAMPI KOD VRČINA: Austrijski državljani PRETUKLI starijeg čoveka, pušteni uz kaznu od po 300 evra!

(Dnevne.rs/SrbijaDanas.com/Izvor:Tanjug)

[adsenseyu4]

[adsenseyu2]