KOSOVSKI ULTIMATUM: Zapad dao rok Srbiji za priznanje Kosova do januara 2019?!

Srbija

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović, AP/Darko Vojinović

SAD, Evropska unija i NATO pakt spremili su finalni „kosovski ultimatum“ kojim će se od Srbije zatražiti da prizna lažnu državu Kosovo najkasnije do januara 2019. godine.

Eksperti Ruske akademije nauka ove nedelje su, kako se saznaje, našim vlastima dostavili pouzdanu informaciju i dokumentaciju koja pokazuje da će SAD, NATO i EU zahtevati od Srbije da bezuslovno potpiše nezavisnost lažne države i omogući Prištini ulazak u Ujedinjene nacije.

Baš zbog ovog plana, dodaju ruski stručnjaci, Priština je prekinula nastavak dijaloga u Briselu, a pritisak na Srbiju raste iz dana u dan.

POSLEDNJI DETALJI SLUČAJA NESTALOG NOVINARA: Evo šta je Stefan Cvetković rekao policiji (INFO)

Moskva da pomogne

Georgij Engelhart sa Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka tvrdi da Zapad i Priština žele da se pozicija Beograda u pregovorima maksimalno oslabi.

– Istina je da su postavljeni rokovi za Srbiju. Konkretno, rok je početak sledeće godine. Tekst završnog dokumenta o punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine već je formulisan. Sve u vezi sa pregovorima svodi se na to da Beograd, bez ikakvih ustupaka, potpiše priznavanje Kosova. Svedoci smo veoma snažnog pritiska koji se vrši na Beograd – rekao je Engelhart za Sputnjik.

PRAVNI OSNOV ZA DOGOVOR: Rusija, štit za Rezoluciju 1244

Prema njegovim rečima, najavljeno uključivanje Rusije u pregovarački proces znatno bi olakšalo poziciju Srbije.

– Zato će SAD, EU i Priština veoma aktivno istupati protiv bilo kakvog širenja formata pregovora i biće posebno protiv uključivanja Rusije – upozorava Engelhart.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, komentarišući ove tvrdnje, kaže da nema sumnje da će dijalog sa Prištinom biti jako težak.

– Pregovori će biti sve teži dok se Briselski sporazum ne implementira. Za kompromis treba dvoje, a trenutno, nažalost, i više članica. Ljudi u Prištini su sami rekli da nemaju spoljnu politiku, već da je to politika SAD. Srbija, dakle, mora da razgovara sa Vašingtonom o tome kakav je kompromis moguć, kao i sa Briselom, jer on garantuje implementaciju sporazua. – ističe Brnabićeva, dodajući da Priština namerno odugovlači.

– Dok mi pričamo o nekom rešenju, imamo potpisane dogovore koje Priština nije implementirala. Kad ih je Brisel pritisnuo, rekli su da ZSO nije važna. Pa ne može to tako! Ako nemamo drugu stranu koja je odgovorna, onda ne vidim kako uopšte možemo da razgovaramo o kompromisu – naglašava Brnabićeva.

BOMBARDOVANJE SRBIJE OSIROMAŠENIM URANIJUMOM! ITALIJANSKI PILOT: Imam dokaze da je NATO trovao vašu zemlju

Politikolog Aleksandar Pavić, saradnik Ruskog Fonda strateške kulture, kaže da Rusija našoj državi već daje ogromnu podršku neprestanim insistiranjem na Rezoluciji 1244 i podrškom u UN.

– Beograd ima ne samo pravo, već i obavezu da uključi Moskvu u pregovore. Pogotovu zato što je briselski proces sada već mrtvo slovo na papiru, a EU je pokazala nesposobnost i pristrasnost. Bilo kakav ultimatum osuđen je na neuspeh ako Srbija ostane čvrsta – uveren je Pavić.

FINANSIRANJE PROJEKATA U SRBIJI: Kinezi spremili milijardu EUR

Zapad sve bahatiji

Vladan Glišić, lider Narodne mreže, kaže da, što je Srbija popustljivija prema zapadnim „prijateljima“, to su oni bahatiji.

– Jedini način da se maknemo iz ovog ponižavajućeg položaja jeste oslanjanje na Rusiju. Ovo nam opet potvrđuje da srpska rusofilija nije stvar romantike, već racionalna zaštita interesa – zaključuje Glišić.

(Dnevne.rs/Izvor: Informer)