“KOSOVSKI PAKET” U ČETIRI TAČKE: Trampova administracija predstaviće ga Vučiću u narednim nedeljama

Kosovo

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Od Beograda se očekuje da omogući ulazak Prištine u međunarodne organizacije; ako srpska strana pristane na ovaj paket, našoj državi bi bio omogućen ulazak u EU, a SAD bi joj garantovale širu ekonomsku i diplomatsku podršku

SAD su pripremile specijalni “kosovski paket” u četiri tačke koji će u narednim nedeljama biti predstavljen najpre predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, pišu Novosti.

Kako navodi list, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, ovaj dokument Vašingtona sa izraženom geopolitičkom notom, tiče se direktno statusa južne srpske pokrajine i umnogome može da odredi dalji strateški pravac naše države.

Foto: tanjug/AP

Radni “kosovski tekst” Trampove administracije, o kojem bi moglo da bude reči već u utorak, kada u Beograd dolazi Ves Mičel, novi pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju sadrži nekoliko ključnih tačaka, navodi list.

VEĆA OVLAŠĆENJA ZA ZSO

Dokument predviđa da Zajednica srpskih opština dobije šira izvršna ovlašćenja i pojačane nadležnosti u oblastima zdravstva, prosvete i kulture.

Zajednica bi tesno institucionalno bila povezana s potpredsednikom kosovske vlade koji bi dolazio iz redova srpskog naroda i koji bi praktično bio kontrolor njenog rada i sprovođenja ovlašćenja. Od Beograda se očekuje da omogući ulazak Prištine u međunarodne organizacije.

Ako srpska strana pristane na ovaj paket, našoj državi bi bio omogućen ulazak u EU, a SAD bi joj garantovale širu ekonomsku i diplomatsku podršku u međunarodnoj političkoj areni. Sagovornici “Novosti” iz diplomatskih krugova ocenjuju da se Amerika odlučila na ovaj korak, jer su nezadovoljni inertnošću Brisela kada je reč o kosovskom pitanju.

MISTERIJA: Konačno se oglasio Milan Jevđić čija je priča podelila Srbiju!

TAMPON ZONA

Takođe u kontekstu sve življe neformalne opcije o podeli KiM, vašingtonskoj administraciji ne odgovara da Beograd i de jure preuzme sever, jer bi se time stvorila tampon zona između Bošnjaka i Albanaca, njihovih pouzdanih saveznika, a Srbija bi preuzela kontrolu nad Kopaonikom i Zubinim Potokom koje su važne strateške tačke.

Ovaj predlog ima i “drugu stranu medalje koja, pre svega, na Vučićeva leđa prebacuje ogroman teret odgovornosti”.

BLOKADA EVROINTEGRACIJA, GUBITAK STRANIH INVESTICIJA

List navodi da nije slučajno što je šef države “prva adresa” za ovaj paket, jer je reč o najjačoj političkoj figuri u državi. Takođe piše i da zato iznad ove “pošiljke” već sada lebdi pitanje šta će biti ako Beograd i predsednik Vučić odbace zamisli SAD.

PRVI POBEDNIK VELIKOG BRATA: Evo kako danas izgleda Ivan Ljuba (FOTO) (VIDEO)

– Prva posledica se već nazire – blokada evrointegracija naše države, odnosno gubitak šanse da postanemo članica EU. Drugi faktor rizika je, kako se procenjuje, gubitak direktnih stranih investicija, pre svega iz država EU, što bi bio ogroman udarac za srpsku privredu – navodi list.

“Novosti” pišu da je o svim ovim “crnim scenarijma” našim zvaničnicima “natuknuto” preko nezvaničnih zapadnih diplomatskih kanala.

POTRESNI DETALJI UTAPANJA DETETA U ARILJU: Suze su mi tekle gledajući kako dečak (5) nestaje u vodi

(Dnevne.rs/Telegraf.rsIzvor: Tanjug)

5 Comments on "“KOSOVSKI PAKET” U ČETIRI TAČKE: Trampova administracija predstaviće ga Vučiću u narednim nedeljama"

 1. Конкретно, које су то “четири тачке” ?
  Друго, шта бисте рекли на понуду Србије о подели АП КиМ са Албанијом(договорна гранична линија “од тромеђе код Истока(место), до тромеђе код Витине(место)”) ? Бондстил би остао у Албанији(UN, Interpol, i dr.)! Албанија територијално профитира, а Србија би захтевала неки вид Компензације(економски, политички, и сл.) за тај део своје територије!
  -Или, да сачекамо РФ, Кину, и др., па да неминовни рат одреди “договорну линију”, нарочито, ако би РФ(или,ЕвроАзија) покренула изградњу своје војне базе у Реп.Српској(и другде) ?!
  -Ми(Србија) већ имамо позив за чланство у ЕвроАзију !
  -“Модел(ткз.”партнерство за мир” са NATO, не и чланство у NATO)”, по којем је Аустрија у Чланству ЕУ, Србији никада нисте понудили, премда знате да Србија инсистира на ткз.”војној(донекле и политичкој) неутралности” ! Зашто Србији нисте понудили такву ЕУ опцију ?
  П.С. Приштина би била у Србији !

 2. E, pa Vučiću, da li si priželjkivao ovi ili nisi, ali si se ovom jadu morao nadati jednog dana. A taj dan je došao. Možda se to i uklapa u tvoju strategiju, jer sada možeš da narodu kažeš, ako sada to ne uradimo, nećemo imati nikakvu pomoć ni od SAD a ni od EU. A pitam se i zašta smo trošili tolike zajmove, koji su uzeti za vreme tvoje vladavine? Opteretili smo BND do neverovatnih 75% i grcali u dugovima, praznih stomaka i i totalno ugrženog standarna stanovništva. Bahato smo se ponašali kao da smo najbogatija zemlja na svetu. Rasipali smo novac na nebitne stvari, umesto da smo gradili i snažili svoju privredu, koja bi sada bila pokretačka snaga u državi. Drugim rečima država Srbija bi doživela bankrot ako ne prihvati uslove SAD. Pa kakva smo mi to država, kada nam politiku vode stranci? Koja smo mi beda postala za poslednjih pet godina ove vlasti. Naslućujem pomor bez mogućnosti za opstanak države i naroda. Preživećete jedino vi, na vlasti. Takva nam dsržava nije potrebna, kao ni vlast koja nas je dovde dovela. Bežite iz zemlje dok još možete, jer će potom biti kasno. Jedini spas je da prestanete da brinete za dobro Srbije. Time bi Srbiji učinili najveću uslugu.

 3. Slapar Stanjko Slovenac | 13. марта 2018. at 17:30 |

  Na taj paket će se ladno ispišati i Putin i Vučić a pomoći će im Li Kećang! A Tilersson je več popušio!

Comments are closed.