KOSOVSKI LIDERI VAN KONTROLE Nižu se potezi protiv Srbije, Ljajić: Ovo je definitivna BLOKADA! (INFO)

Albanci

Foto: Tanjug / DIMITRIJE GOLL

U danu kada su prištinske vlasti poslale svoje inspektore da povuku svu srpsku robu iz trgovina ako na deklaraciji nije navedeno “Republika Kosovo”, stigla je najava nove, još radikalnije mere!

Skandalozan potez Prištine da nakon povećanja taksi na srpsku robu od 10 odsto podignu poreze na 100 odsto u potpunosti je u suprotnosti sa sporazumom CEFTA i preti da podigne tenzije u regionu.

Dramatično povećanje poreza usledilo je dan nakon što Kosovo, iz četvrtog pokušaja, nije primljeno u Interpol. Naime, zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj je na svom tviter nalogu napisao da su prištinske vlasti podigle poreze na srpske proizvode na 100 odsto, a taj potez je obrazložio “agresivnom kampanjom protiv Kosova”.

Priština se, međutim, tu neće zasutaviti. Naprotiv. Ako je suditi prema objavama Hodžaja, u pripremi su i nove mere koje će “uskoro” biti objavljene.

Potpredsednik vlade i ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić ovakav potez Prištine ocenio je kao znak sprečavanja i zaustavljanja trgovine između Kosova i centralne Srbije i da je to „par ekselans“ politička odluka, koja će imati ogromne negativne posledice, a na sramotan potez Prištine reagovao je i ministar finansija Srbije Siniša Mali.

KONAČAN SPISAK! Ko je bio za prijem Kosova u Interpol, a koji naši susedi su BILI UZ SRBIJU (INFO)

Ljajić je za Tanjug rekao da su dva razloga za tu odluku – jučerašnje glasanje u Interpolu i činjenica da međunarodna zajednizca nije blagovremeno i oštro reagovala na dosadašnje vancarinske barijere koje su uvođene od strane Prištine.

– “Posledice su svakako ogromne, pre svega ekonomske. Ovo znači definitvno obustavu svake vrste trgovine između centralne Srbije i Kosova – rekao je Ljajić.

Stvari moraju nazvati pravim imenom

On je istakao da nema tog proizvođača iz Srbije koji može da bude konkurentan sa tolikim taksama, porezima i carinama koje se uvode.

– “Bolje da su rekli “zabrana trgovine sa Srbijom” nego što na ovakav načn pokušavaju to da urade. Stvari moraju nazvati pravim imenom, ovo jeste sprečavanje i zaustavljanje trgovine između Kosova i centralne Srbije – istakao je Ljajić.

Ljajić je naveo da je iz centralne Srbije prošle godine na KiM plasirana roba u vrednosti od 440 miliona evra, a da smo kupili robu vrednosti od 21 milion, te da se ove godine beleži rast od nekih devet odsto, pa će i posledice biti ogromne.

Kao drugi razlog, naveo je to što međunarodna zajednica nije blagovremeno i oštro reagovala na dosadašnje vancarinske barijere koje su uvođene od strane Prištine.

Na pitanje kakvu reakciju međunarodne zajednice sada očekuje, Ljajić kaže da nema druge žešće reakcije nego da se sve ove odluke i mere povuku.

– “To je jedino merodavno, jedino učinkovito. Ovo je ‘par eksekans’ politička odluka Prištine, kao reakcija na jučerašnje glasanje – rekao je Ljajić.

Izbacivanje srpskih proizvoda na terenu

S druge strane, agresivna kampanja protiv Srbije nastavljena je i na terenu.

Prištinska Koha prenela je danas da su opštinski inspektori u Mitrovici otišli u utorak na lice mesta da bi utvrdili da li su svi proizvodi pod oznakom Kosova kao države. U slučaju da nisu, svi proizvodi će biti uklonjeni iz prodaje, a onima koji ih i dalje prodaju prete drakonske kazne.

Ovaka potez usledio je nakon izjave kosovskog ministra trgovine i industrije Endrita Šalje koji je pre nekoliko dana odlučio da zabrani sve proizvode na tržištu kojima je na deklaraciji navedeno “Kosovo i Metohija”, “Kosovo UNMIK” ili “Kosovo Rezolucija 1244”. Reč je o proizvodima koji mahom dolaze iz Srbije ili Bosne i Hercegovine i, eventulano, Grčke.

U današnjoj kontroli, kako su preneli prištinski mediji, utvrđeno je da u prodavnicama u južnoj Mitrovici i dalje nailaze na određenu robu koja je na Kosovo uvezena sa pomenutim natpisima, odnosno bez natpisa “Kosovo Republika”, koji je sada jedino prihvaćeno obeležje na proizvodima.

min

Foto: Tanjug

Ljajić: Definitivna blokada za srpsku robu

Kako “Blic biznis” saznaje, kao reakcija na to tržišni inspektori Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije upravo izlaze na teren i obilaze prodavnice u severnoj Kosovskoj Mitrovici kako bi utvrdili šta se tačno događa, odnosno gde i na koji način kosovska inspekcija uklanja svu robu sa polica na kojoj nije navedeno “Republika Kosovo”. Ovo je za “Blic biznis” potvrdio ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić.

On kaže da je – ako sve ostane kao do sada (povećanje poreza za 10 odsto na robu iz Srbije, nove mere koje su najavili kroz povećanje na 100 odsto, ali i insistiranje da se uvoze i prodaju samo proizvodi sa oznakom “Republika Kosovo”) – u pitanju definitivno onemogućavanje prodaje srpske robe na Kosovu.

– Oni najavljuju za 29. decembar stupanje na snagu zakona o zaštiti potrošača. Taj zakon obavezuje trgovce da pored cene na proizvod istaknu i zastavicu zemlje porekla odakle je taj proizvod. To je direktno usmereno protiv Srbije. Verovatno kupcu koji vidi na proizvodu srpsku zastavu sugerišu da je ne kupuje. To nikada nigde nisam video – ističe Ljajić.

Prema njegovim rečima, svi ovi potezi prištinskih vlasti su ozbiljna prepreka za normalnu trgovinu i prodaju srpskih proizvoda na Kosovu. Ljajić naglašava i da ovo znači ne samo kršenje CEFTA sporazuma, već izlaženje iz CEFTE.

Srbija neće učestvovati u radnim grupama CEFTA

Zbog svega toga Srbija, ali i BiH čija roba je takođe ocarinjena većim stopama, neće učestvovati u radnim grupama CEFTA koje se danas i sutra sastaju u Prištini.

– Na tim sastancima ne može da se donese nikakva odluka. Potrebna je saglasnost svih učesnika, a ako jedan ne prisustvuje ne može ni da se glasa, ni da se donose bilo kakve nove odluke – navodi Ljajić.

Srpski ministar trgovine podseća da postoji dogovor iz 2011. godine da carinska dokumenta moraju biti statusno neutralna, da je jedan izvoznik na deklaraciji napisao “distributer za Kosovo i Metohiju”, a na albanskom “distributer za Kosovo”.

– Ta roba je ranije išla pod tom deklaracijom, a sada zbog osetljive političke situacije tražišna inspekcija Kosova ide i kaže nije statusno neutralno. Ne može da piše Republika Kosovo jer to je za nas neprihvatljivo – istakao je Ljajić.

Dodaje da je u centralnoj Srbiji roba koja dolazi sa Kosova primana ako na njoj piše Kosovo ili Kosovo sa zvezdicom.

– To je na štetu svih, pre svega onih koji na Kosovu žive i mi ćemo nastaviti sa našom političkom, diplomatskom aktivnošću, jer ova mera nije ekonomski, ona je politički motivisana. Mi ćemo zahtevati, tražiti, apolovati na Brisel i Vašington da se ova odluka i mere povuku, jer sve ovo stvara jednu lošu atmosferu za nastavak bilo kakvog dijaloga – smatra Ljajić.

Opomena Brisela

Inače, odluka prištinskih vlasti da za 10 odsto povećaju porez na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH) naišla je na oštre reakcije u regionu, ali i opomenu Brisela, koji je zvanično upozorio Prištinu da takvu odluku povuče.

Priština se, međutim, oglušila o te opomene.

Čadež: Odluka Prištine politička i neracionalna

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je u Tirani da je odluka kosovskih vlasti da na 100 odsto podignu takse za prizvode iz centralne Srbije neracionalna, politička odluka koja šteti kompanijama na Kosovu i Metohiji, građanima i regionalnoj saradnji, Balkanu.

On je rekao da proizvođači na KiM uglavnom koriste sirovine iz centralne Srbije i to ne iz nekih neracionalnih razloga, već zato što mogu da je nabave po dobroj ceni i tako budu konkurentni.

Čadež je kazao da će svakako videti da li će ta odluka kosovskih vlasti opstati i da mu je žao što sa prištinske strane ne postoji racionalno sagledavanje privrede, kao ni albanskim kompanijama na KiM nije jasno kako će to sada da funkioniše.

– Ljudi su iznenađeni. Ne mogu da shvate zašto je to tako urađeno. Možete da imate političke sukobe i neslaganja i neke platforme kojima pokušavate da pregovorate političke probleme, ali ovaj način je svakako štetno ponašanje prema privredi koje još nisam imao prilike da vidim u regionu – rekao je Čadež.

Nezvanična objava rata Srbima na KiM

Priština najnovijim merama želi da protera sav srpski narod sa KiM, rekao je danas predsednik Srpske liste Goran Rakić i dodao:

– Ovo je nezvanična objava rata Srbima na KiM.

Rakić je tako reagovao na odluku Prištine da podigne takse na robu iz centralne Srbije na 100 procenata.

– Ukoliko se ovo ludilo ne spreči, srpski narod neće imati mogućnosti za opstanak na KiM, i sa nama je gotovo. Zato tražimo hitnu reakciju i pomoć Beograda – istakao je Rakić.

Ovo je presedan i najbrutalnije gaženje

Ovo je presedan u istoriji ekonomije i najbrutalnije je gaženje svega što postoji u zdravom razumu i zdravoj ekonomskoj logici, smatra Ivan Nikolić sa Ekonomskog instituta.

On je za Tanjug rekao da se do sada nije desilo da neka zemlja unilateralno uvodi tolike tarife, a potez Prištine tumači kao odgovor na “beznađe” u kome se nalazi prištinsko rukovodsto posle poraza na međunarodnoj političkoj areni, dan posle neuspelog pokušaja da uđe u članstvo Interpola. Veruje da će vrlo brzo uslediti oštra reakcija, pre svega, EU a onda i verovato i šire, kao i pritisak na Prištinu da odustane od te “sulude odluke”.

– Ako je neko u Evropi spreman da dozvoli takvo ponašanje Prištine onda smo jednostavno nemoćni da bilo šta uradimo. Verujem da se to neće desiti – zaključio je Nikolić.

(Dnevne.rs, Blic /Izvor:  Slađana Gavrić , Tanjug)