KOSOVSKI ČVOR: NATO o rešenju za KiM koje podrazumeva promenu granica

STOLTENBERG

Foto: Tanjug / AP, Telegraf

NATO snažno podržava dijalog Beograd-Priština i kad je reč o “mogućim usaglašavanjima granica” nada se da će dva strane naći obostrano prihvatljivo rešenje, izjavio je danas u Briselu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

On je to rekao uoči zasedanja šefova diplomatija NATO koji će u sredu zajedno s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini razmotriti “odnose NATO sa zemljama Zapadnog Balkana”.

Na pitanje novinara da li Atlantski savez strahuje da bi po bezbednost moglo imati posledica rešenje u dijalogu Beograd-Priština koje bi uključilo neke “korekcije granica”, Stoltenberg je rekao da “NATO snažno podržava dijalog Beograd-Priština jer je to jedini način da se nadje odgovor za nerešena pitanja”.

Čelnik Atlantskog saveza je podsetio da je nedavno i u Beogradu ukazao na izuzetnu važnost dijaloga Beograd-Priština.

IZJAVA BILA KLINTONA RAZBESNELA SRBIJU: Ratovi u BiH i na KiM protiv Srba najvažnije što sam uradio!

– Kad je reč o mogućim graničnim usaglašavanjima, naglašavam da NATO podržava dijalog i nadam se da će dve strane naći rešenje koje će biti prihvatljivo i za Beograd i Prištinu – izjavio je Stoltenberg.

Po rečima Stoltenberga, “važno je da se svi činioci uzdrže od izazivačkih poteza i provokativnih poruka i nastoje da smanje zategnutosti i ostvare napredak”.

Skriveni Putinov intervju: Ako NATO krene vojskom na Srbe..

On je istakao da će “NATO nastaviti da bude prisutan na Kosovu, tamo je naša operativna misija Kfor koja je značajna za stabilnost”.

 I Kfor će i dalje biti nepristrasan kako bismo bili sigurni da će stabilnost i bezbednost biti zajamčeni i da će doći do napretka ka političkim naporima da se dodje do rešenja kroz političke pregovore – zaključio je generalni sekretar NATO.

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor: Beta)