KOSOVSKI ALBANCI U STRAHU: Tramp će dozvoliti srpskim vlastima JEDNU stvar, pogubnu po ŠIPTARE?!

DONALD

Foto-montaža: Tanjug/AP

Premijer lažne države Kosovo Hašim Tači i drugi uticajni šiptarski političari u Prištini strahuju da bi novi američki predsednik Donald Tramp mogao da dozvoli Srbiji da vrati svoju vojsku na Kosovo!

Upravo u strahu od novog srpsko-američkog dogovora Šiptari su u subotu pokušali da izazovu krvave sukobe na severu pokrajine kad su poslali do zuba naoružane specijalce da spreče voz iz Beograda da stigne do Kosovske Mitrovice.

[adsenseyu4]

Kako objašnjavaju upućeni, Tačiju je preko potrebno da pre inauguracije Donalda Trampa 20. januara izazove na Kosovu „mini-rat“ za koji bi optužio Beograd i pokušao tako da na svoju stranu okrene i novu američku administraciju.

Udar na Srbiju

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u dramatičnom obraćanju javnosti u subotu uveče (pogledajte strane 4 i 5) rekao je da sumnja da su Albanci za napad na srpski voz i izazivanje krvavih nereda imali podršku i iz inostranstva.

Naši sagovornici kažu da je tačno da je Tači imao zeleno svetlo uticajnih Obaminih ljudi, ali nikako ne i Trampovih saradnika.

– Šiptarima je u subotu bio preko potreban veliki sukob na severu Kosova! Imali su čak i spremne snajperiste koji bi zapucali sa srpske strane, ranili ili ubili jednog od njihovih policajaca, što bi onda bilo iskorišćeno u novom satanizovanju Srba i Srbije. Odluka Vučića da vrati voz iz Raške nazad za Beograd je najbolja moguća odluka, ona je zapravo srušila albanski plan… – objašnjava jedan od naših sagovornika.

Inače, kako saznajemo, albanski obaveštajci došli su krajem decembra do informacije da je u posrednim kontaktima Trampa i ruskog predsednika Putina, posle izbora u SAD, bilo reči o Kosovu i Srbiji.

Navodno, Vladimir Putin je tražio od novog američkog predsednika da uvaži interese Srbije na Kosmetu…

– Trampovi ljudi su rekli da im Kosovo nije prioritet i da bi razumeli ako bi Srbija morala vojskom da zaštiti svoj narod. Ta informacija je dospela do albanskih lobista u Vašingtonu i nastala je panika u Prištini. Od tada se grozničavo planira akcija na osnovu koje bi Srbi ponovo bili optuženi kao zločinci i agresori. Voz na liniji Beograd – Kosovska Mitrovica je samo iskorišćen kao povod za udar na Srbiju – prenosi naš sagovornik.

Veliki strah

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović kaže da nova politika SAD jeste mogućnost za Srbiju koju bi trebalo pametno iskoristiti.

– Sada se otvaraju veće mogućnosti za doslednu primenu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, koja, da vas podsetim, garantuje teritorijalnu celovitost Srbije. Dolazak Trampa na čelo SAD, ali i spremnost Rusije i Kine da brane naša prava otvaraju veće šanse – podvlači Jovanović.

[adsenseyu1]

I lider Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović procenjuje da Albanci strahuju zbog Trampa.

– Albanci podižu oružje na svaku inicijativu iz Beograda. Miniraju pregovore, a sad pokazuju spremnost i za miniranje pruga i terorizam. To je jasan dokaz straha od nove politike i saveza SAD i Rusije – zaključuje Parović.

Oprezno sve do 20. januara

Šiptari bi mogli pokušati da u narednim danima izazovu nove krvave sukobe sa Srbima.

– Oni su svesni da im vreme ističe i da do 20. januara moraju nešto da preduzmu. Zato treba biti jako oprezan u narednim danima… Ipak, posle jasnog Vučićevog upozorenja da neće trpeti i tolerisati nikakve oružane napade na Srbe, Šiptari će morati debelo da razmisle pre nego što bilo šta pokušaju. Dobro oni znaju da srpska vojska za manje od 12 sati može da bude u Gračanici – kaže sagovornik iz jedne od srpskih obaveštajnih službi.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Intermagazin.rs /Izvor:Tanjug,Informer)

[adsenseyu2]