KOSOVO SE NAORUŽAVA General Rahman Rama: Bićemo vojna sila, a Zapad nas podržava (INFO)

vokska

Foto montaza – ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

Komandant Kosovskih bezbednosnih snaga, general Rahman Rama, izjavio je da Kosovo ima dovoljno kapaciteta da uspostavi vojsku u skladu sa standardima NATO-a

Šef bezbednosnih snaga Kosova, izjavio je da će njegova transformacija u oružanim snagama biti u skladu sa NATO standardima, kao “modernu vojsku” sa punim kapacitetom.

Oni kažu da se bezbednosne snage se priprema da preuzme odgovornost za zaštitu suvereniteta i teritorije.

Komandant Kosovskih bezbednosnih snaga, general Rahman Rama , izjavio je za Radio Slobodna Evropa da Kosovo ima dovoljno kapaciteta da uspostavi vojsku u skladu sa standardima NATO-a, oslanjajući se na podršku koja će da uživaju na Zapadu.

[adsenseyu4]

– Imamo budžet u roku od 10 godina, mi ćemo postepeno izgraditi modernu silu zasnovanu na standardima NATO-a – objašnjava Rama, a prenosi Gazeta ekspres.

General Rama kaže da Kosovo u budućnosti, će imati svoju vojsku sa svim operativnim kapacitetima.

– Neće biti oklopnih džipova, taktičke opreme ili taktike, ali smo planirali oružje određenog kalibra. Cilj je da koordinira planove sa lokalnim i međunarodnim institucijama – rekao je on.

Zvaničnici iz Ministarstva bezbednosnih snaga Kosova, rekli su da je ova sila sprovela čitav svoj program i da je spremna za dalju transformaciju.

Ibrahim Šalja, direktor Sektora za odnose sa javnošću u Ministarstvu za Kosovske bezbednosne snage, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da će Kosovo verovatno imati modernu vojsku opremljenu sa svim potrebnim sredstvima.

[adsenseyu1]

Na osnovu tekućeg budžeta i pod uslovom da svake godine dolazi do povećanja od pet miliona, ići će se na formiranje vojske i opremanje tehničara – kaže Salja.

Ali nisu svi mišljenja za kapacitete KBS koji mogu biti transformacija u oružanim snagama. Naime, Maljoku, analitičar vojnih i bezbednosnih pitanja, je skeptičan kada je u pitanju jaka vojska i teško naoružanje. Prema njegovim rečima, na Kosovu nema dovoljno budžeta.

Što se tiče uspostavljanja oružane sile, koja bi bila ekvivalent u opasnosti da Kosovo bez NATO-a, da zameni KFOR, Kosovo nema dovoljan budžet ili za narednih 20 godina do snaga koja će osigurati teritorijalni integritet Kosova bez prisustva KFOR-a na Kosovu – rekao je Maljoku.

Međutim, Maljoku je rekao da je integracija Kosova u NATO, nije uslovljena vojnom moći zemlje. On smatra da postoje evropske zemlje koje nisu jake vojnoa, a deo su NATO-a.

Nedostatak dobro opremljene vojske ne sprečava Kosovo u procesu evroatlantskih integracija –ocenjuje Maljoku.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor: Telegraf.rs)

[adsenseyu2]