KOSOVO POLJE: Slučajna saobraćajna nesreća ili UKLANJANJE SVEDOKA zločina OVK

svedok

Foto: wikipedia

Bleranda Curi, ćerka nekadašnjeg lokalnog komandanta OVK ubijenog prošle godine, stradala je noćas u saobraćajnoj nesreći u Kosovu Polju.

Vozač automobila je uhapšen. Dnevnik “Bota sot” smrt oca i ćerke povezuje sa svedočenjima pred sudom za zločine OVK, prenosi RTS.

Vozač Amir Salihu, prema saopštenju kosovske policije, prošao je kroz crveno svetlo i pregazio Blerandu Curi, koja je nedugo zatim preminula.

[adsenseyu4]

Njen otac i nekadašnji lokalni komandant Bedri Curi ubijen je hicem u glavu, godinu dana ranije u misterioznom ubistvu koje su kosovski mediji povezivali sa njegovom, navodnom, željom da o zločinima koje su pripadnici OVK počinili protiv političkih protivnika svedoči pred Specijalnim sudom za zločine OVK.

učk

Foto: Fejsbuk

[adsenseyu1]

Bedri Curi je, takođe, bio spreman da svedoči o zarobljavanju i likvidaciji pripadnika Vojske Jugoslavije tokom rata na Kosovu.

Curi je, navodno, učestvovao u tom zločinu, a naređenje za likvidaciju vojnika izdao je Ajvaz Beriša, poznat i pod ratnim nadimkom “Komandant Tigar”.

Problem zaštite svedoka jedan je od ključnih izazova sa kojima će se suočiti Specijalni sud za zločine OVK, s obzirom na to da je čitav niz potencijalnih očevidaca u slučajevima protiv Ramuša Haradinaja i Fatmira Limaja nestajao ili pod misterioznim okolnostima odustajao od svedočenja.

O pretnjama svedocima, Savet bezbednosti UN su u više navrata, bezuspešno, upozoravali glavni tužioci Haškog tribunala Karla del Ponte i Serž Bramerc.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Blic.rs/Izvor:RTS)

[adsenseyu2]