KORONA UTIČE NA MUŠKU PLODNOST? Lekari apeluju na muškarce i otkrivaju kakve posledice mogu imati

virus

Foto: dnevne.rs/Pixabay

Iako do sada virus korona nije primećen na reproduktivnim organima, moguća je pojava upale, piše u studiji bolnice u Tongdži.

KINESKI lekari apelovali su na muškarce koji su preboleli virus korona da testiraju plodnost, jer je moguće da je bolest negativno uticala na testise, piše Dejli Mejl.

Nijedna studija do sada nije dokazala uticaj zaraze na mušku plodnost i potenciju, ali lekari iz Vuhana smatraju da je moguće smanjenje broja spermatozoida i manje lučenje hormona.

Iz bolnice Tongdži navode da, iako virus korona prevashodno pogađa na pluća i imuni sistem, u teoriji može da ugrozi reproduktivno zdravlje muškarca.

Stručnjaci u prilog ovoj tvrdnji navode da KOVID-19 ulazi u ljudske ćelije preko proteina označenog kao ACE2, koji je prisutan i u membrani ćelija testisa. Takođe se vode primerom prethodnih iskustava sa epidemijom SARS-a 2002. i 2003. godine kada je uočena velika šteta na testisima pojedinih pacijenata.

UPOZORENJE PACIJENTIMA: Korona virus može da izazove ovu opaku bolest

Iako do sada virus korona nije primećen na reproduktivnim organima, moguća je pojava upale, piše u studiji bolnice u Tongdži.

– Muškarcima koji su imali infekciju, posebno onima koji žele potomstvo, je najbolje da odrade testove plodnosti kao što je test kvaliteta sperme i nivoa hormona u krvi, kako bi što pre otkrili mogući problem – navode stručnjaci.

     

(Dnevne.rs/Izvor: novosti.rs)