KONAČNO! Posle 48 sati tišine EU seoglasila o pretnjama Ramuša Haradinaja (INFO)

haradinaj

Foto: Dnevne.rs / Tanjug /beta/

Maja Kocijančič prenela nam je stav Federike Mogerini o izjavi kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o ukidanju granice izmedju Kosova i Albanije

Posle 48 sati, kako je kosovski premijer Ramuš Haradinaj najavio da od Nove godine više neće biti fizičkih prepreka na granici Kosova i Albanije, oglasila se Evropska unija.

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU i šefice evropske diplomatije, prenela nam je stav Federike Mogerini.

Na žalost, bolest je bila jača od njega: Dragan Jovanović se povlači iz glume! (INFO)

Ona je opet izbegla direktnu osudu izjave, koja je ovog puta propraćena i pretnjom ratom, s obzirom na to da je Haradinaj rekao da ako dođe do promene granica, mnoge vojničke čizme sa obe strane biće ponovo potrebne.

Pitali smo visoku predstavnicu za stav o pomenutoj izjavi Haradinaja i da li takvi istupi podrivaju dijalog Beograda i Prištine.

Kako nam je Kocijančič rekla stav Spoljne službe EU i Federike Mogerini je da ne komentarišu izjave, ali da je važno da se, budući da predsednici Vučić i Tači nastavljaju rad u okviru dijaloga na visokom nivou, izbegavaju provokativne izjave i akcije.

– Raditi na pravno obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji – onom koji bi se zasnivao na obostranoj saglasnosti i u skladu s međunarodnim pravom – predstavlja složen i težak proces, a dvema stranama je potreba prostor za diskusije u mirnoj atmosferi gde preovladavaju mudrosti i liderstvo – navodi Kocijančič i ističe:

 I Kosovo i Albanija su se obavezale na dobro upravljanje granicama u potpunosti poštujući svoje obaveze prema Sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju EU i očekujemo od njih da postupe u skladu s njima.

Kako je podsetila, na samitu u Sofiji, svi lideri regiona ponovo su uspostavili regionalnu ekonomsku oblast koja olakšava unutarregionalnu trgovinu u cilju ubrzanja ekonomskog rasta i prosperiteta.

BRUTALNO! NATO lobistkinja vređala majku koja je u ratu izgubila sve (VIDEO)

– EU sarađuje sa svim partnerima na zapadnom Balkana u olakšavanju trgovine, migracijama, upravljanju granicama i bezbednosti. Uložila je u nadogradnju objekata na granicama širom regiona.

Statusni sporazumi za operativnu saradnju sa Fronteksom parafiran su sa Albanijom, Bivšom jugoslovenskom republikom Makedonijom i juče sa Srbijom – rekla nam je portparolka visoke predstavnice i zaključila:

– Naši zajednički napori sa svim partnerima zapadnog Balkana i dobra saradnja u cilju jačanja trgovine u regionu, kao i osiguranje uslova za sigurno i dobro upravljanje režimom vizne liberalizacije, od ključnog su značaja za EU.

(Dnevne.rs /Izvor: M. Ivas ([email protected])