Komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen na DOŽIVOTNU ROBIJU

sud

Foto ilustracija: Telegraf, Tanjug/AP, Pixabay

Haški tribunal izrekao je prvostepenu presudu generalu i ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću i osudio ga na doživotnu kaznu zatvora.

Mladić je oslobođen za genocid u šest opština (Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Foča tokom rata u BiH), ali je osuđen kao kriv za genocid u Srebrenici i progron, istrebljenje, zločin protiv čovečnosti, ubistvo, nehumano delo prisilnog premeštanja, deportaciju, terorisanje i protivpravne napade na civile, uzimanje talaca.

[adsenseyu5]

Prikom određivanja kazne, uzeta su u obzir teržina krivičnih dela, njegove godine i loše zdravlje.

Veće je utvrilo da Ratko Mladić nije kriv za genocid po tački 1, ali jeste kriv kao udruženi zločinački poduhvat (po tačkama od 2 do 11) za genocid, progron, istrebljenje, zločin protiv čovečnosti, ubistvo, nehumano delo prisilnog premeštanja, deportaciju, terorisanje i protivpravne napade na civile, uzimanje talac.

SIMBOL RATKA MLADIĆA NA REVERU U SUDNICI: Evo koju poruku šalje (FOTO)

Veće je konstatovalo i Mladićeve sastanke sa oficirima gde se raspravljalo o likvidaciji muslimanskih muškaraca. Veće je razmatralo i to da je Mladić negirao da su počinjeni zločini, kao i da je preuzeo odgovarajuće mere u vezi sa tim. Uzeto je u obzir i njegovo prisustvo na fudbalskom igralištu kod Bratunca gde je držano nekoliko hiljada muslimana, koji je trebalo da budu odvedeni na razmenu, što je bila obmana.

“Opstati ili nestati” jedan je od citata koje je tom prilikom izgovorio.

JEZIVI DETALJI UBISTVA: Dok je Siniša ubadao ženu do smrti, užas je gledala ćerkica iz prvog braka

Veće je konstatovalio da je imao nameru da se progone, istrebe, odvoje, ubiju i prislino premeste i da je Mladić imao nameru da uništi muslimane.

– Imao je nameru da ostvari cilj udruženog zločinačkog poduhvata i počinjenja krivičnog dela genocida – Rekao je Ori.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor:Blic.rs)

[adsenseyu2]