KOMANDANT KFOR-a IZNENADIO: “Bez Srba nema mira na Kosovu”

vojska

Foto: Printscreen/youtube

Situacija na Kosovu je stabilna, iako je u poslednje vreme bilo nekih tenzija. Bez obzira na bilo kakve promene, naša misija Kfora ostaje u potpunosti posvećena podršci mirnom, stabilnom i multietničkom Kosovu, kao što nalaže Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN. Zajedno sa Euleksom i kosovskom policijom, nastavićemo da podržavamo sprovođenje sporazuma između Beograda i Prištine. Ukupno gledano, uloga Kfora bila je i ostaje od suštinske važnosti.

Ovako, u intervjuu za „Novosti“, govori komandant Kfora na Kosovu i Metohiji, italijanski general Đovani Fungo, i dodaje da je najavljena transformacija Bezbednosnih snaga (BSK) u vojsku Kosova političko pitanje u koje Kfor nije uključen. General Fungo objašnjava da je „u krajnjoj liniji, Severnoatlantski savez taj koji treba da donese jednoglasnu političku odluku o daljim koracima po ovom pitanju“.

* Da li Kfor podržava najavljenu transformaciju u takozvanu vojsku Kosova?

– Ukoliko bi mandat Kosovskih bezbednosnih snaga evoluirao bez političke saglasnosti svih relevantnih činilaca, NATO bi bio prinuđen da preispita svoj nivo posvećenosti. Ovo posebno važi kad je reč o izgradnji kapaciteta.

 

[adsenseyu4]

* Srbi smatraju da bi vojska Kosova predstavljala pretnju miru i stabilnosti u regionu, budući da su BSK formirane od pripadnika nekadašnje OVK, koju su i SAD prepoznale kao terorističku organizaciju?

– U procesu formiranja Kosovskih bezbednosnih snaga 2008. godine, uspostavljen je rigorozan sistem bezbednosne provere pod pokroviteljstvom Kfora. Svi kandidati za prijem u BSK su podvrgnuti detaljnoj kontroli.

* Da li specijalne jedinice ROSU kosovskih snaga mogu da ulaze na sever Kosova, među srpsko stanovništvo, bez dozvole Kfora?

– Na osnovu Briselskog sporazuma iz 2013. godine između Beograda i Prištine, institucije na Kosovu nisu u obavezi da od Kfora traže dozvolu za kretanje njihovih policijskih snaga po čitavoj teritoriji. Važno je da se ne dozvoli da bilo kakve tenzije poremete proces normalizacije između Beograda i Prištine. Važno je, takođe, i da se nastave napori koji vode ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, tako da ljudi iz čitavog regiona imaju bolju budućnost.

Kosovo

Foto: printscreen/youtube

* Koliko Srbi i nealbanci na Kosovu mogu da se osećaju sigurnima, imajući u vidu sve posledice pogroma iz 2004. godine, ali i stalnih napada na srpski živalj?

– Mislim da ono što nam je sada potrebno jeste više dijaloga. Moramo da smanjimo tenzije kako bi se izbegli incidenti i da podržimo sve napore u smeru napretka u procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine. Pozivamo sve strane na uzdržanost i da budu uključene u procese na konstruktivan način.

 

[adsenseyu1]

* Kako ocenjujete saradnju sa političkim predstavnicima Srba sa Kosmeta, ali i s Vojskom Srbije?

– Kfor održava dugogodišnje odnose sa srpskim vojnim vlastima, koji su razvijani tokom proteklih 17 godina i mogu se oceniti kao visokoprofesionalni i obostrano konstruktivni. Saradnja između Kfora i Vojske Srbije se danas sastoji od širokog spektra aktivnosti kao što su sastanci, jednovremene aktivnosti na Administrativnoj liniji, vežbe medicinske evakuacije i druge koje promovišu bolje međusobno razumevanje, efikasnu komunikaciju i operativnu efikasnost. Održavamo redovne sastanke i imam plodnu razmenu mišljenja sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije.

PRETNJE NEĆE PROĆI

* Srpske pravoslavne svetinje često su bile na meti napada Albanaca proteklih godina. Može li se očekivati adekvatna reakcija Kfora?

– Kfor, sa Euleksom i kosovskom policijom, nastavlja da podržava sprovođenje sporazuma između Beograda i Prištine. Manastir Dečani ostaje pod direktnom zaštitom Kfora. Spremni smo da odgovorimo na bilo kakvu moguću pretnju očuvanju bezbednosti i sigurnog okruženja za sve.

 

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Intermagazin.rs/Izvor:Večernje novosti)

 

[adsenseyu2]