KOLINDA VELIČALA USTAŠE KOJI SU POBEGLI U ARGENTINU POSLE RATA: “Hrvati koji su skromno živeli kako bi mogli da pomažu svom zavičaju iz tuđine”

Kitarović

Foto: Tanjug/Dimitirje Goli

Kitarovićeva, koja je u ponedeljak primila povelju počasne građanke Buenos Ajresa u tamošnjoj gradskoj skupštini, rekla je da je ponosna na sve naraštaje Hrvata koji su stigli u Argentinu i tamo krenuli ispočetka te “skromno živeli kako bi mogli da pomažu svom zavičaju iz tuđine”, stoji u saopštenju iz njene kancelarije.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović nazvala je ustaške begunce koji su takozvanim pacovskim kanalima bežali u Argentinu nakon sloma fašističke Nezavisne Države Hrvatske – “Hrvatima koji su našli slobodu“.

Kitarovićeva je tokom posete Argentini poručila da su “nakon Drugog svetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini tražili i našli prostor slobode u kojem su mogli svedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahteve za slobodu hrvatskog naroda i domovine“.

Kitarovićeva, koja je u ponedeljak primila povelju počasne građanke Buenos Ajresa u tamošnjoj gradskoj skupštini, rekla je da je ponosna na sve naraštaje Hrvata koji su stigli u Argentinu i tamo krenuli ispočetka te “skromno živeli kako bi mogli da pomažu svom zavičaju iz tuđine“, stoji u saopštenju iz njene kancelarije.

DOKTOR IZ ŠVEDSKE NIJE JEDINI DOBROTVOR! Vesna Popov slala Milanu 5 godina po 500 evra mesečno: OVAKO SAM NASELA NA NJEGOVU PRIČU!

– Hrvati u Argentini delili su sudbinu svog naroda i za vreme trajanja bivšeg jugoslovenskog komunističkog režima, kojem je smetalo svako isticanje nacionalnog imena, hrvatske zastave i grba ili ispovedanje vere – rekla je Grabar-Kitarović i dodala da su Hrvati, kao i Argentinci, ponosan narod.

– Ne zaboravljamo svoju veru, himnu, grb, svoj jezik, zastavu, ime i svoj rod. I upravo zato vam zahvaljujem i u svoje lično, ali i u ime svih naših predaka koji su u Argentini našli prostor slobode i prijateljstva – rekla je predsednica Hrvatske.

Kitarovićeva se drugog dana posete Argentini, sasatala sa predsednikom te zemlje Maurisijem Masrijem, a jedna od tema razgovora bila je hrvatska iseljenička zajednica u Argentini koje prema rečima Kitarovićeve u Argentini broji između 200 do 250.000.

“Skandalozna izjava, to su bili fašistički zločinci”

LOŠE VESTI ZA VOZAČE: Ovo više neće biti besplatno!

Ono što Kolinda Grabar Kitarović nije rekla je da su hrvatski iseljenici u Argentini nakon Drugog svetskog rata uglavnom bili pripadnici ozloglašene NDH. Prema rečima hrvatskog istoričara Tvrtka Jakovine, koji je njenu izjavu ocenio kao skandaloznu, nova emigracija, odnosno oni koji su u Argentinu pobegli nakon Drugog svetskog rata takozvanim pacovskim kanalima, poput poglavnika Ante Pavelića i ustaških funkcionera ili Adolfa Ajhmana, bili su fašistički zločinci.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

– Predsednica misli da je tamo cvetalo cveće, ali Argentina je tada bila vojna diktatura generala Huana Perona i nije bilo demokratije, ali je bilo mnogo sličnosti sa Musolinijevom Italijom, u kojoj je Peron bio vojni ataše – kaže Jakovina, prenose hrvatski portali.

Jakovina predlaže da u ambasadama SAD i Nemačke pregledaju njene izjave, jer, kako je rekao one kvare odnose Hrvatske sa tim i mnogim drugim zemljama.

Reči Kitarovićeve nisu naišle na odobravanje u pojednim medijima i delu hrvatske javnosti, iako verovatno niko nije bio iznenađen njenim koketiranjem sa ultradesničarima.

– Kako je Kolindi palo na pamet da su ustaše, pripadnici režima koji je ubijao, zatvarao i eliminirao po političkoj, verskoj i rasnoj osnovi, bili borci za slobodu? Kako joj je palo na pamet da je baš ondašnja Argentina bila teren za negovanje slobode? I kako joj je – opet – palo na pamet da utvrdi da su ustaše bili borci za “pravedne zahteve hrvatskog naroda? – navodi portal 24sata.hr.

VAŠINGTON NERVOZAN ZBOG “PAT POZICIJE”: Beograd odbija Tačijevu vojsku

Podsećamo, Kitarovićeva je neretko u javnosti branila ustaški pozdrav “Za dom spremni”, pa čak se i hvalila da pesme ustaškog kantautora Marka Perkovića Tompsona “rado sluša sa decom u automobilu” i izvinjavala se zbog srpskih čokoladica.

UPAMTILI GA PO BURNOJ VEZI SA KOLEGINICOM: Nemanja se skrasio se pored LEPOTICE sa kojom ima ćerkicu (FOTO)

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs/Slobodna Dalmacija, 24sata, Agencije)