“KOLIKO PARA, TOLIKO MUZIKE”: Evo kako direktor YUTA tumači sve što se ovih dana dešava srpskim turistima (INFO)

kvar

Foto: printscreen/privatna arhiva

Nestašica vode, putovanje pokvarenim autobusima, krađe, poplave, požari… ovogodišnje letovanje preselo je mnogima. I dok na neke stvari ne može da se utiče, kao što su prirodne nepogode, druge su mogle da spreče. U svakom slučaju, otvara se pitanje mogu li građani zbog doživljenih neprijatnsti na neki način da budu obeštećeni. Odgovor se mnogima neće dopasti.

Stari autobusi podložni kvarovima

– Redovni tehnički pregledi na autobusima rade se na tri meseca, a vanredni na svakih sedam dana. I autobus koji je u sredu uveče prevozio putnike na putu ka Grčkoj krenuo je kao ispravan, međutim, kvarovi se dešavaju. Agencija “Lui travel” je dala sve od sebe da nađu autobus koji je bliže Grčkoj, u Vranju ili Nišu, ali pošto je 10. avgust i sezona je, autobusa nije bilo. Onda su odlučili da pošalju autobus iz Beograda kojem treba neko vreme da stigne do putnika – kaže Aleksandar Seničić, direktor YUTA.

[adsenseyu5]

On dodaje da se od 100 autobusa pokvari oko 20-30 i da su autobusi u Srbiji uglavnom stariji od pet godina, što je veliki hendikep.

Šta je “razuman rok” kad stojiš u mestu

– Organizator putovanja nije u obavezi da putnicima obezbedi smeštaj kada dođe do kvara, sve do nekog razumnog roka. Zakonski, kašnjenje do 12 sati je dozvoljeno, a sve iznad toga agencija mora da refundira. U ovom slučaju, putnici će kasniti 6-7 sati što je u redu – izjavio je juče za “Blic” Seničić. (Tekst pisan u vreme kada su ovo bile poslednje informacije o ovom slučaju).

DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA (do kraja septembra): Za VIKEND NEVREME, od ponedeljka HLADNIJE! (GRAFIKON)

On potvđuje da se putnici, na dnevnom nivou veoma često žale YUTI na autobuse, ali da je veliki problem to što, kako je rekao, “oni ne razlikuju vrednost uplate i ono što dobiju”.

Jeftiniji aranžman = stariji autobus!?

– Cena je jednaka kvalitetu, pa ako uplatite jeftinije aranžmane, naravno da će te dobiti i stariji autobus – izjavio je prvi čovek YUTA.

Iz agencije “Lui travel” od juče ujutro nisu bili raspoloženi za razgovor jer, navodno, rešavaju probleme koje trenutno imaju.

[adsenseyu1]

A šta kada ti letovanje prođe bez vode u apartmanu?

Na pitanje da li putnici mogu da traže povraćaj novca ako tokom letovanja dođe do restrikcije vode, Seničić je objasnio da, ukoliko su turisti tokom dva dana neprestano bez vode, onda mogu da traže povraćaj novca od turističke agencije. Međutim, voda uglavnom nestaje oko 18-19 časova ili rano ujutru, na nekoliko časova, dakle nema nestašice u kontinuitetu, pa tako ni obeštećenja.

Seničić još dodaje da će se tek po povratku turista u Srbiju znati šta se sve tačno događalo, pa će agencije reagovati prema konkretnim slučajevima.

TEKST INDIJANSKOG POGLAVICE UZBURKAO JAVNOST NA ZAPADU: „Srbija je lekcija modernom svetu“ (VIDEO)

Ako je vlasnik voljan…

– Putnici mogu podneti žalbu po povratku sa letovanja, pa onda će agencija kontaktirati vlasnika smeštaja i, ako je voljan, on će izvršiti povraćaj dela novca, dakle od 5 do 10 odsto od cele sume. Ali, to se može desiti samo pod uslovnom da turisti nisu imali vodu dva dana u kontinuitetu  – ističe Seničić.

Sačekajte do 17. avugsta

– Velika pumpa koja snabdeva ta mesta se pokvarila, a ona vredi nekoliko miliona evra. Kontaktirali smo gradonačelnika tih mesta u Grčkoj i očekujemo da će između 15. i 17. avgusta situacija biti potpuno rešena – rekao je Seničić za “Blic”.

more

pixabay

Sreća za one koji dolaze posle ovog datuma, ali ovi što već deset dana ne mogu da se istuširaju posle dolaska sa plaže, svoj opravdani bes neće moći da naplate.

Pored Pefkohorija, kako je rekao, manje problematični su Hanioti i Polihrono u Kasandri, dok je sve krenulo od Sitonije gde je sada situacija sa vodosnabdevanjem stabilnija.

15 odsto više žalbi

Direktor YUTA je rekao da ove godine imaju 15 odsto više žalbi u odnosu na 2015. i 2016. godinu, ali je naglasio da između 50 i 55 odsto njih nemaju zakonskog osnova.

[adsenseyu1]

Te žalbe se, kako je rekao, odnose uglavnom na kvalitet smeštaja, na higijenu, udaljenost od mora i kvalitet ishrane.

Na šta možete da se želite, a na šta će u agenciji da vas “oduvaju”

Opravdane žalbe

– Ako zateknete prljav apartman, ne treba da ga čistite. O stanju smeštaja obavestite domaćina ili spremačicu, koji su dužni da u kratkom roku, sat ili dva, očiste sobu. Pravo na žalbu i nadoknadu imate u slučaju da vam apartman nije čišćen po dva dana

– Udaljenost od plaže: Ako je razlika između onog što su vam rekli i realnog stanja velika

– Dešava se da gosti umesto zakupljenog trokrevetnog apartmana dobiju dvokrevetni. U slučaju da taj propust nije u primerenom roku rešen, možete da se žalite.

SEIZMOLOZI UPOZORAVAJU: Srbiji prete ZEMLJOTRESI od 6 stepeni po Rihteru

– Pravo na nadoknadu imate i u slučaju da duže od jednog dana niste imali vodu, struju ili vam ne radi klima uređaj kako je dogovoreno

Žalbe koje ne prolaze

– Lični utisak nikad nije osnov za žalbu. Ako vam se učini da nameštaj u apartmanu nije nov kao na fotografijama, nadoknadu nećete dobiti

– Ukoliko se tokom puta do predviđene destinacije pokvari autobus, moraćete da sačekate sledeći. Prvo na žalbu nemate ni ako autobus nije nov ili udoban.

– Ako dimenzija bračnog ležaja nije kakvu ste očekivali, nećete moći da dobijete odštetu.

ASTROLOZI KONAČNO OTKRILI: NAJMOĆNIJE ŽENE rađaju se u ova 3 ZNAKA HOROSKOPA

– Švedski sto je način posluženja i ne znači automatski da ćete u ponudi imati 10 različitih jela. Koliko će ih biti na meniju, zavisi da li ste uplatili aranžman za hotel sa dve ili sa pet zvezdica

– Poznato je da su internet konekcije u privatnom smeštaju u Grčkoj slabe, i to nije osnov za žalbu.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor:Suzana Luković , Marija Antonijević,Blic.rs)

[adsenseyu2]