Kolika kazna preti dobrovoljnom davaocu krvi zbog koga je pacijentkinja zaražena virusom HIV-a?

krv

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Nakon smrti žene koja je prilikom transfuzije krvi zaražena virusom HIV, porodica stradale angažovala je advokata kako bi saznala sve okolnosti smrti svoje bližnje i pronašla krivca. Koje su moguće krivične posledice?

Porodica smatra da ovaj slučaj nikako nije završen i pozvala je nadležnog javnog tužioca u Novom Sadu da hitno ispita sve okolnosti i otkrije da li je bilo propusta, a da će oni svakako sarađivati.

U tu svrhu, tužilaštvu je javno uputila pet pitanja.

Krivični zakonik Srbije poznaje krivično delo prenošenja infekcije HIV virusom, i njime se bavi u članu 250.

[adsenseyu5]

Prva tačka tog člana bavi se potencijalnom zarazom HIV-om, i kaže da svako ko svesno drugu osobu dovede u opasnost od infekcije može da se kazni zatvorom do dve godine. Ovde je naglasak na reči “svesno”, dakle bitno je da onaj koji je zaražen HIV-om mora to i da zna.

S obzirom da je u slučaju kojim se bavimo došlo do zaraze, kazna koja bi mogla biti dosuđena kreće se od jedne do pet godina.

“Ko se svesno ne pridržava propisa i mera koji se odnose na sprečavanje širenja HIV infekcije i time iz nehata dovede do prenošenja infekcije HIV virusom na drugo lice, kazniće se zatvorom od jedne do pet godina”, kaže se u tački dva člana.

DOBILA OTKAZ JER JE POJELA DVA PARČETA PRŠUTE: Suzana je sada u inostranstvu i evo kako živi (FOTO)

Ova pravna kvalifikacija je najizglednija, s obzirom da znamo da dobrovoljni davalac krvi nije ispravno popunio obavezni upitnik u kom se jasno postavlja pitanje da li je proteklih meseci bio izložen mogućnost zaraze HIV-om.

Treća tačka člana bavi se onima koji su znali da su zaraženi HIV-om i svesno želeli da njime zaraze drugu osobu, i oni će biti kažnjeni robijom od dve do 12 godina, a ako je usled zaraze nastupila smrt – i do 15 godina.

Ukoliko je ovo delo učinio iz nehata, što se najverovatnije dogodilo u ovom slučaju, počinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.

[adsenseyu1]

Porodica saznala da je žena zaražena virusom HIV tek kada su je sahranili

Porodica žene iz Južnobačkog okruga, koja je preko transfuzije krvi zaražena HIV virusom i koja je kasnije preminula, juče se potresnim pismo obratila se javnosti i tvrdi da je nesrećna žena inficirana u martu, a da je porodica o svemu tome obaveštena šest meseci kasnije – i to dva dana nakon što je ona sahranjena.

Zastupnici preminule žene tvrde da su doktorke posle njene smrti upozorile njenu ćerku, njenog unuka i ćerkinu prijateljicu, koji su tada bili prisutni, da nema potrebe da se stvar iznosi u novine, a da im ne treba ni advokat.

POTRESNO PISMO DEČAKA DEDA MRAZU: Ne želim nove igračke, imam samo jednu želju (VIDEO)

– Doktorke su im kazale da bi nesrećna žena svakako umrla, jer kad nije bilo leka za glumca M. M. (skoro sigurno Marinko Madžgalj, koji je preminuo od raka, prim. nov), ne bi bilo ni za nju jer je ona svakako bila u poodmakloj fazi svoje osnovne bolesti – tvrde zastupnici porodice.

Nakon dan-dva, iz lokalnog doma zdravlja došli su laboranti, uzeli krv i otišli, bez da je iko rekao o kakvoj “pogrešnoj krvi” se radi, tvrdi porodica.

– Uplašeni, članovi porodice odlaze na Institut za onkologiju tražeći pojašnjenje i celokupnu lekarsku dokumentaciju i istoriju bolesti. Tamo im je objašnjeno da Institut nema ništa sa kvalitetom krvi koju daje pacijentima i da je tu kraj njihove brige, što je porodica prihvatila to kao činjenicu. Ista doktorka koja im se prvi put javila obavestila ih je da će im sutra ujutru doneti rezultate. To je bila sreda. Sutradan ih ponovo zovu, međutim, i javljaju da moraju još neke testove da obave i da će im se javiti tek sledećeg utorka, s tim da će neko morati lično da dođe u Zavod za transfuziju krvi u Novom Sadu po rezultate – navode zastupnici porodice.

[adsenseyu5]

Tada još, kako tvrde zastupnici, porodici niko nije rekao šta se dešava i da postoji sumnja na HIV virus, iako su mnogi članovi porodice u neposrednom kontaktu sa obolelom. Nesrećna žena je preminula u petak, 27. oktobra, a kako tvrde zastupnici imala je “visoku temperaturu i jezivu groznicu”.

– Uzrok smrti je konstatovao lekar iz lokalnog doma zdravlja i rekao je da se radi o kanceru. Niko nije radio obdukciju, niti je porodica to tražila, s obzirom na to da u vreme njene smrti i sahrane još niko nije ni sanjao o tome da ona u grob sa sobom osim kancera nosi i virus HIV-a. Dva dana nakon majčine smrti, ćerka nesrećne žene odlazi na sastanak u Zavod za transfuziju krvi u Novom Sadu, gde su je ponovo zvali kako bi uzela rezultate analize.

“NISAM SAMO JA TO ČINILA”: Direktorka DZ u Kuršumliji sanitetskim kolima prevozila nameštaj iz Beograda!

-Na sastanak je otišla sa sinom i prijateljicom, a vest da joj je majka zaražena HIV-om preko transfuzije doktorke su joj saopštile ne razmišljajući ko je sa njom – tvrde zastupnici porodice preminule žene.

NEPREPOZNATLJIV: “Večiti dečak” zarastao u kosu i bradu (FOTO) (VIDEO)

Dobila je i potvrdu o tome, a doktorke su joj objasnile da je donor njihov dugogodišnji donator krvi i da nisu sumnjali u njega, da on nije dao ispravne podatke o načinu života koji je vodio, da oni zbog “perioda prozora” nisu mogli da znaju na vreme da je on HIV pozitivan, kao i da je njena majka jedina zaražena njegovom krvlju putem krvnih pločica. Rekli su da plazmu nije primio niko jer nije valjala, odnosno da je “bila masna” i da su oni istu uništili.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor: M.Jovićević,Blic.rs)

[adsenseyu2]