KO SU MALINARI NA BARIKADAMA U PRIJEPOLJU: Bivša radnička klasa koju je ponela ODLIČNA ZARADA, sve dok nisu upoznali i DRUGU STRANU MEDALJE

Prijepolje

Foto: tanjug

Malinari iz Prijepolja koji od subote protestima blokiraju magistralu kroz ovaj grad mahom su, kako kažu, bivši radnici propalih preduzeća koji su šansu potražili u poljoprivredi. I tu im je, tvrde, išlo sasvim dobro sve dok cena maline nije dvostruko pala.

Tako na blokadi puta kod Vladičanskog dvora u Prijepolju od subote stoje nekadašnji tekstilci, građevinci, vozači, mehaničari, obućari…

– Ogromna većina nas radila je u firmama koje su ugašene početkom 2000-ih. Ima tu bivših konfekcionara iz “Ljubiše Miodragovića”, zidara iz GP “Rad”, vozača i mehaničara iz “Polimlje transa”, nekada zaposlenih u FAP-u, što u matičnoj firmi u obližnjem Priboju, što u Livnici ove korporacije u Prijepolju. Gašenje ovoliko velikih firmi pogodilo bi i znatno veći grad od Prijepolja. Od propasti svojih preduzeća mnogi su se, nemajući drugu perspektivu, posvetili malinarstvu – kaže za “Blic” Muhamed Hasanagić, jedan od učesnika protesta.

UPOZORENJE NASAMARENIH VOZAČA: Lažni presretač na putevima Srbije,ima neku značku, policijske blinkere i sirenu!

Pre oko deceniju i po, bivša radnička klasa pokrenula je pravu ekspaniziju malinarstva koje je Prijepolju pretprošle godine, kada je cena bila i dva evra, donelo šest miliona evra, više nego polovinu opštinskog budžeta. Procena je da svaka treća porodica iz Prijepolja ima malinjake.

Svoj udeo u ovome imaju i “taze” malinari koji su iskustvo sticali kao nadničari u tuđim zasadima.

– Puno nas je svakog leta, do pre neku godinu, radilo na dnevnicu u ariljskom i ivanjičkom kraju. Nešto zarađenog novca smo odvajali za svakodnevni život, a ostatak sačuvali i uložili u naše maline. Prosto, ko je imao zemlju, više nije hteo da bude najamnik, nego gazda. Ponela ga je cena koja se od odlične sada svela na ponižavajuću – priča Ahmet Gojak iz okoline Prijepolja, koji je do 2015. svako leto provodio u nadnici, a onda rešio da se malinarstvu posveti kao porodičnom biznisu.

KRSTIĆ OPET USPEO DA IZNERVIRA CELU SRBIJU: Zbog ovih reči upućenih malinarama, razapet je na stub srama!

Sa druge strane, malinari sa dužim stažom i većim zasadima, obično iz Ivanjice i Arilja, odavno već svoje nekadašnje najamnike, koji sada imaju svoje plantaže, prozivaju kao odgovorne za hiperprodukciju maline koja je oborila cenu.

– Zahvalni smo im za svaki dinar koji smo zaradili kod njih. Ali, ako je njihovo pravo da budu svoji na svome, što i mi to ne bi bili. Ako misle da je trebalo ceo život da radimo za njih, onda su to stvarno ponižavajuće. Druga je stvar što se mi nismo usrećili malinarstvom na svojim imanjima – odgovara Gojak.

PRIPREMIMO SE, BEOGRADU OPET PRETI BLOKADA: Za petak najavljen protest širom prestonice zbog POSKUPLJENJA GORIVA (INFO)

Podsetimo, malinari užičkog i prijepoljskog kraja drže u blokadi magistralni put Prijepolje – Bijelo Polje tražeći da akontna cena maline bude 180 dinara, umesto sadašnjih 100.

(Dnevne.rs/Izvor: Vladimir Lojanica, Blic.rs)