KINEZI PREUZIMAJU RTB BOR: Ponuđeno 1,46 mlrd dolara za 63% udela!

DNEVNE

Foto: Dnevne.rs

Kompanija “Zijin” jedan je od najvećih kineskih proizvodača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude.

U devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine kompanija je bila na 22. poziciji najvrednijih rudarskih kompanija u svetu.

Godišnji poslovni prihod ove firme iznosi 10 milijardi evra, dok čista dobit grupacije dostiže više od 230 miliona evra.

Pravo na podnošenje prijava za izor strateškog partnera imale su kompanije koje se poslednjih deset godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala sa prihodom od najmanje pola milijarde američkih dolara u protekloj godini.

IVICA DAČIĆA: Priština je izgubila podršku velikih sila

Minimalni prag za dokapitalizaciju RTB je postavljen na 350 miliona dolara, ali na ovom tenderu nisu važne samo pare, već i vlasnički udeo koji će strateški partner preuzeti za taj novac, odnosno, da li će država ostati većinski vlasnik uz obavezu novog partnera da dovede novi menadžment, ulaži u osavremenjivanje proizvodnje, zadrži i poveća broj zaposlenih.

Očekuje se da će ugovor biti potpisan u septembru dok bi strateški partner operativno upravljanje kompanijom RTB “Bor” mogao da preuzme početkom 2019. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić očekivao je interesovanje Kineza za RTB Bor. On je, obilazeći pogon Tople valjaonice Železare “HBIS Group Serbia” u Smederevu, rekao da je uveren da su Kinezi pokazali interesovanje jer su Srbiju prepoznali kao gostoprimivu zemlju i kao zemlju radnih i marljivih ljudi.

Tenderom je predviđeno da strateški partner RTB-a za udeo u vlasništvu te kompanije mora da investira najmanje 350 miliona dolara. Nije definisan vlasnički udeo RTB-a koji država iznosi na prodaju, pa će pobednik na tenderu biti onaj ko ponudi najviše para za najmanji vlasnički udeo u firmi.

Tenderske uslove ispunile su dve od tri pristigle ponude, kineski gigant “Zijin” i ruski “Ju gold” dok kanadska kompanija “Dajmond filds” nije ispunila neophodne uslove.

Na tenderu za izbor strateškog partnera za RTB Bor do 20. avgusta, kada je istekao rok zainteresovanim kompanijama za ponude, sedam kompanija je otkupilo tendersku dokumentaciju.

RIČARD GIR STAO NA STRANU SRBA: “Mora da na tom Kosovu ima nešto, čim se tako jako bore za njega”

Među njima su bile tri ruske kompanije, jedna kineska, jedna turska, makedoski rudnik i jedna srpska kompanija.

Interesovanje za RTB je pre tendera pokazalo 11 kompanija iz Rusije, Kine, Kanade, Turske i kazahstansko-evropski konzorcijum.

U užem krugu za izbor strateškog partnera našla se Ruska rudarska kompanija “Ju gold” osnovana 1976. godine, koju je tokom procesa privatizacije kupio ruski milijarder Konstantin Strukov.

“Ju gold” u Rusiji ima sedam rudnika zlata i u toj delatnosti je među tri najveće ruske kompanije.

Sve kompanije su za otkup tenderske dokumentacije morale da izdvoje 10.000 dolara, a preduslov za razmatranje ponuda je bila uplata depozita ili dostavljanje bankarske garancije od milion dolara.

Britanski list “Ekonomist”: “Ako Srbija i Kosovo krenu u razmenu teritorija, BUKNUĆE CEO BALKAN” (INFO)

Podnosilac ponuda mogle su da budu domaće ili strane kompanije koje se najmanje 10 godina bae eksploatacijom ili proizvodnjom bakra ili ostalih plemenitih metala.

Od RTB Bor zavisi 20.000 porodica, a od privatizacije se, kako je istakla premijerka Ana Brnabić, očekuje ono što smo imali u Železari u Smederevu, mnogo jači kompleks u Boru koji će na bolji način da odgovori na potrebe za dinamičnim ekonomskim razvojem.

(Dnevne.rs/b92/Izvor: Tanjug)