KINA IZ SRBIJE NAPADA EVROPU: Evo šta se sve krije iza dugo očekivane posete Si Đipinga (INFO)

predsednik

Foto: Tanjug/AP

Kina iz Srbije kreće u ekonomski „napad“ na Evropu, i posetu predsednika Si Đinpinga Beogradu treba posmatrati u tom svetlu.

Ta kineska težnja, međutim, uopšte ne mora da bude loša za Srbiju, smatraju sagovornici „Blica“. Štaviše, zahvaljujući projektima koje će dve zemlje raditi zajedno, Srbija bi u perspektivi mogla da postane veoma važan deo kineskog trgovinskog koridora ka Evropi (takozvani novi put svile).

– Kod nas se ne razume dovoljno da je saradnja Kine sa Srbijom deo mnogo šireg okvira saradnje Kine sa Evropom. Zato toj zemlji odgovara Srbija, koja je otvorena, stabilna, dobro povezana sa susedima i morskim lukama i koja je integrisana u širi evropski prostor – priča za „Blic“ programski direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Nikola Jovanović.

On objašnjava i da Srbija ima dobru polaznu poziciju, povoljan geografski položaj i da je još 2009. potpisala sporazum o strateškoj saradnji sa Kinom.

[adsenseyu1]

– To sve daje Srbiji veliku razvojnu šansu ukoliko razume kinesku strategiju novog puta svile i okvir njene saradnje sa Evropom – navodi Jovanović.

Konsultant za strana ulaganja Mahmut Bušatlija kaže da je ova poseta izuzetno važna.

zastava

Foto: pixabay

– Kinezi imaju strateški cilj da u svetu ubuduće prodaju svoje usluge i robu, a da su im investicije u drugom planu. U okviru takve strategije oni su definisali 10 milijardi evra za zemlje jugoistočne Evrope. Od tog novca 1,5 milijardi je opredeljeno za Srbiju, koja bi trebalo i da bude centar za infrastrukturu u tom delu Evrope. Taj novac će se plasirati preko njihove banke, po povoljnim kamatama, ali će zato morati izvođači radova na srpskim železnicama i putevima da budu kineske kompanije, u razmeri od 60 odsto prema 40 odsto lokalnih podizvođača – kaže Bušatlija.

[adsenseyu1]

Savetnik predsednika PKS Bojan Đurić kaže da Srbija treba da traži prostor za mnogo intenzivniju privrednu saradnju sa Kinom. Pritom, kako navodi, ne treba izgubiti iz vida ozbiljan broj malih i srednjih preduzeća iz Srbije koje godinama razvijaju veoma intenzivnu saradnju sa tom zemljom.

Poslednje pripreme za dolazak

U Beogradu su se juče na sve strane mogli videti nagoveštaji dolaska važnog gosta. Počev od aerodroma, pa duž trase kojom će se kretati povorka u kojoj će biti Si Đinping istaknuti su simboli dveju zemalja, a fotoreporter „Blica“ slikao je postavljanje zastava na prostoru kod stare, srušene kineske ambasade na Novom Beogradu.

Predsednik Kine, takođe, posetiće i Smederevo, odnosno „Železaru“, koju preuzima kompanija iz te zemlje.

Nikolić: Kao proleće nakon zime, posle Kine sve će da procveta

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je juče da se Kina Srbiji odavno predstavila u najboljem svetlu, a posebno odlukom da Srbija bude mesto odakle Kina kreće u Evropu.

 Posle toliko godina kineski predsednik dolazi u Srbiju. To vam je kao kad posle duge zime dolazi proleće. Sve će da procveta posle ove posete druga Si Đinpinga – rekao je Tomislav Nikolić kineskom državnom radiju.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

I u Bloku 70 se raduju dolasku predsednika

Juče je na zgradi popularnog Bloka 70, u kojem se nalaze prodavnice čiji su vlasnici Kinezi osvanuo tranparent dobrodošlice Si Đinpingu.

Poruka dobrodošlice ispisana je na kineskom i srpskom jeziku.

Dnevne.rs /Izvor: Lana Gedošević , Slađana Vukašinović, Blic)