KFOR se oglasio o pokretima jedinice na severu Kosova! Iz Srpske liste poručuju: Raspoređujete jedinice ka centralnoj Srbiji, a ne na neuralgičnim tačkama!

Kosovo

Foto: Telegraf

Portparol Kfora Vinćenco Graso izjavio je danas za FoNet da je konvoj vozila Kfora, koji se kretao ka severu Kosova, deo redovne vežbe koju ta organizacija izvodi u skladu sa svojim mandatom i istakao da nema razloga za zabrinutost. S druge strane, potpredsednik Srpske liste Igor Simić za naš portal kaže da su Srbi jako zabrinuti.

Graso je naveo da je to obična vežba koja je počela u sredu, a sprovodi se i danas, i istakao da je juče sličan konvoj vozila prošao od Uroševca do Prizrena.

– To je redovna, obična vežba jačanja spremnosti Kfora – rekao je Graso i ponovio da nema nikakvih razloga za zabrinutost.

ALARMANTNA SITUACIJA NA KOSOVU: Oko 2000 Srba ŽIVOTNO UGROŽENO

Upitan da li ta vežba ima bilo kakve veze sa najavama Prištine da sutra formira vojsku Kosova, on je rekao da nema, ponovivši da je reč o jednoj od redovnih vežbi.

Jedinica KFOR-a na terenu – Foto: Telegraf

S duge strane, potpredsednik Srpske liste Igor Simić ističe da današnji pokreti velikog broja vozila Kfora izazivaju zabrinutost Srba na Kosovu i Metohiji.

– Ako sa jedne strane imamo najavu Prištine da će, iako je to protivno svim međunarorodnim aktima od rezolucije SB UN 1244 do Briselskog sporazuma pa i njihovog Ustava formirati vojsku, a sa druge strane raspoređivanje Kfora ka centralnoj Srbiji, onda se stiče utisak da je Kfor izabrao stranu Prištine – ukazao je Simić za Telegraf.rs.

KOLONA OD 45 VOZILA KFORA JUTROS OKO 10 UŠLA NA SEVER KOSOVA: Nose opremu za blokade i oravljenje barijera?!

On kaže da su građani uplašeni.

 Njihove jedinice su danas, ali i u narednim danima morale biti na neuralgičnim tačkama između severa i juga u Kosovskoj Mitrovici, kao i u srpskim sredinama južno od Ibra a ne okrenute ka centralnoj Srbiji. Kako god, mi nastavljamo sa apelima našim građanima da ostanu mirni i suzdrže se od reakcija na provokacije koje dolaze iz Prištine. Mi smo svoji na svome, i apsolutno imamo prava da živimo život dostojan čoveka – zaključio je Simić.

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs)