KERI PORUČIO VUČIĆU: Čestitam vam jer vodite Srbiju na veoma važnom putu ka EU (INFO)

politicari

Foto: EPA/TANJUG

Američki državni sekretar Džon Keri izrazio je danas apsolutnu podršku Srbiji na njenom evropskom putu i čestitao premijeru Aleksandru Vučiću na načinu na koji vodi Srbiju ka tom cilju.

„Čestitam vam jer vodite Srbiju na veoma važnom putu ka EU. Krećete se najbrže što je moguće ka EU, što mi potpuno podržavamo, a što će biti dobro i za ekonomiju zemlje, građane i ostvarivanje prosperiteta“, rekao je Keri na početku sastanka sa srpskim premijerom u vili „Bokeljka“ u Beogradu.

[adsenseyu5]

On je podsetio da je sa Vučićem nedavno u Vašingtonu razgovarao o svojoj poseti Srbiji.Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, državni sekretar SAD Džon Keri

Razgovarali smo, precizirao je Keri, i o „izborima koje Srbija čini da bi unapredila ekonomsku sliku i privukla strane direktne investicije i približila se svetskoj ekonomiji“, u čemu, kako je rekao, učešće može da uzme i srpski narod, koji je i talentovan i vredan.

Keri je dodao da će sa Vučićem razgovarati o načinima kako da dve zemlje sarađuju kao partneri. On je izrazio poštovanje za inicijativu premijera Vučića za dijalog sa Prištinom:

“Izražavam poštovanje premijeru za inicijativu da uđe u dijalog sa kosovskom vladom, da ostavi prošlost u prošlosti i da proba da nađe budućnost, koja će biti bolja, lepša i prosperitertnija za sve ljude koji tamo žive”, rekao je Keri.

On je rekao da SAD dele interes sa svim zemljama regiona kad je reč o zajedničkom odgovoru na izazov nasilnog ekstemizma koji pogađa Evropu, Bliski istok i druge delove sveta.

[adsenseyu1]

“Imamo obavezu i odgovornost da radimo na suprotstavljanju toj pošasti, da nađemo načina da sarađujemo i da se borimo za stabilnost i za mirnu demokratsku budućnost regiona”, zaključio je Keri. „Veoma sam srećan što sam ovde. Radujem se našim razgovorima o bilateralnim odnosima“, rekao je.

Vučić: Zahvalni smo na američkoj podršci

Srpski premijer se zahvalio na podršci Sjedinjenih Država evropskom putu Srbije.

Vučić je istakao da je Srbija počastvovana što se ovako važan skup, kao što je ministarski sastanak OEBS-a, održava u Beogradu.

„Zahvalni smo na američkoj podršci Srbiji na evropskom putu i zahvalni smo na sve boljim bilateralnim odnosima koje gradimo“, rekao je premijer.

On je poručio da Srbija pokušava da očuva stabilnost, bezbednost i ekonomski napredak u zemlji, ali i u regionu.

„Smatramo to jednim od najvažnijih uslova za razvoj svih zemalja ovog dela Evrope“, rekao je Vučić.

Njih dvojica su nastavili sastanak iza zatvorenih vrata.

(sputniknews.com)