KATASTROFA NA POMOLU: Opšta ofanziva Ukrajine, 15 poginulih i blizu 1000 zatrpanih u rudnicima (VIDEO)

napad
Oko 950 rudara je ostalo zarobljeno pod zemljom u rudnicima “Skočinjski” i “Zasjatko” na istoku Ukrajine, nakon velikog artiljerijskog napada. U toku je evakuacija, javlja Rojters.

Usled borbi u dva ukrajinska rudnika došlo je do prekida snabdevanja strujom, usled čega je oko 950 rudara zarobljeno pod zemljom.

Posle velikog artiljerijskog napada, najmanje 379 rudara je ostalo zarobljeno u rudniku “Skočinjski” na istoku Ukrajine, a u rudniku “Zasjatko” je pod zemljom 576 rudara. U toku je njihova evakuacija, javlja Rojters.

ukrajina

Kako je saopštio predstavnik Ministarstva odbrane “Donjecke Narodne Republike” Edvard Basurin govoreći o rudniku “Skočinjski”, granate su pogodile rudnik i obližnju pijacu Sokol, a od eksplozija je povređeno dvoje ljudi, dok je istovremeno nestala struja zbog čega su rudari prinuđeni da ostanu pod zemljom, prenela je agencija Tas.

[adsenseyu1]

U međuvremenu, komandant jedinica proruskih snaga saopštio je da je 15 boraca i civila stradalo u borbama sa ukrajinskom vojskom u Donjecku.krajinska vojska započela je napad na položaje snaga samoproglašene Donjecke Narodne Republike na svim linijama fronta i 15 osoba već je poginulo.

Vest o ovom opštem napadu potvrdilo je MInistarstvo odbrane DNR.

Zasad nema izveštaja o eventualnim žrtvama.

 

Zasad nema zvaničnog izveštaja o eventualnim žrtvama, ali Raša tudej prenosi da je stradalo 15 ljudi.Granatirano je naselje Marinka, kaže ministar odbrane DNR Vladimir Kononov.

Takođe granatirana je i jedna pijaca u Donjecku.

Uprkos sporazumu o prekidu vatre u februaru, sukobi su mestimično nastavljeni, uz žrtve među vladinim i separatističkim borcima, ali žrtava među civilima skoro da nije bilo. Situacija je pogoršana poslednjih dana kada su zaraćene strane ponovo počele sa granatiranjem.

Od sporazuma o prekidu vatre u februaru, izveštaji o žrtvama među vladinim i separatističkim borcima nastavljaju se istim intenzitetom, ali žrtava među civilima skoro da nije bilo. Situacija je pogoršana poslednjih dana kada su zaraćene strane ponovo počele s neselektivnim granatiranjem.

[adsenseyu1]

Guverner Luganska, koji kontroliše vlada, Genadij Moskal objavio je na zvaničnom sajtu da je stariji bračni par danas poginuo kada je njihov automobil pogodio minobacački projektil. Prema saopštenju, napad se dogodio na 20 kilometra unutar teritorije pod vladinom kontrolom.

Ruska novinska agencija Interfaks prenela je da je predstavnik pobunjenika rekao da je jedan stanovnik grada Jenakijeve ubijen u blizini postrojenja za prečišćavanje otpada.

Tokom sukoba koji je počeo u aprilu 2014. godine poginulo je više od 6.400 ljudi. Predstavnici zaraćenih strana sastali su se u utorak u Belorusiji, ali je sastanak završen bez rešenja za sukobe.

Sporazum o primirju nalaže da obe strane povuku teško naoružanje sa 450 kilometara dugačke linije fronta, ali međunarodni posmtrači kažu da obe strane krše tu odredbu.

(rt.com / Reuters)