KARDELJEV UNUK, ZASTUPNIK NEZAVISNOG KOSOVA: Evo ko je Slovenac koji je u Evropskom parlamentu progurao amandman o SREBRENICI (FOTO)

Banja

Foto: Dnevne.rs

“Priznavanje genocida u Srebrenici osnovni je korak na putu Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji”, navodi se u amandmanu koji su juče poslanici Evropskog parlamenta usvojili u okviru rasprave o Izveštaju o napretku Srbije.

Za to je mahom zaslužan slovenački zastupnik Igor Šoltes, čije ime je tako dospelo u žižu, pre svega srpske javnosti.

Ko je Igor Šoltes za koga smo već više puta čuli u kontekstu pitanja Kosova i integracija Srbije u Evropsku uniju?

“Unuk Edvarda Kardelja hoće u Parlament”

Srpski mediji su o njemu pisali još 2014. godine povodom njegovog odustajanja od ulaska u slovenačku Vladu kao ministra zdravlja, a ubrzo nakon toga izrazio je želju da se priključi Evropskom parlamentu. Tada su se u medijima pojavljivali naslovi: “Unuk Edvarda Kardelja želi u Evropski parlament”.

HLADNI DANI SU ZA NAMA: Sledi nam period bez prave zime, a evo kada da očekujemo minus

Igor Šoltes bio je dugogodišnji slovenački vrhovni revizor i lider Udruženja “Verujem”. Ipak, široj javnosti je u to vreme bio poznat kao unuk nekadašnjeg jugoslovenskog političara Edvarda Kardelja, jednog od najistaknutijih rukovodilaca jugoslovenskog revolucionarnog pokreta i narodnog heroja Jugoslavije.

Njegovo Udruženje, koje je bilo sklonije idejama desnice, te je godine prikupilo 3.500 potpisa koji su njemu omogućili samostalan nastup na izborima za Evropski parlament.

Potom je 2015. godine kada je već bio član Evropskog parlamenta, Šoltes komentarisao odnos Srbije i Rusije u svetlu vojne vežbe koja je održana u Beogradu, a koju je Šoltes tada nazvao “potencijalnom provokacijom”.

 Više puta smo videli u praksi da se mogu u nekim situacijama razumeti kao provokacija. Pošto sam se dugo bavio kontrolom javnih finansija, vojne vežbe razumem i kao veliki izdatak za budžet, što u vreme ekonomske krize možda nije najefikasnije potrošen javni novac – rekao je tadašnji poslanik EP.

poslanik

FOTO: YOUTUBE

Dolazak na mesto izvestioca za Kosovo

Na mesto Urlike Lunaček 2017. godine dolazi Šoltes i tako postaje novi izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo. Tada, u svom intervjuu za portal arbresh.info on je progovorio o najvećim izazovima koji mu predstoje u njegovom radu.

– Najveći izazov biće mi nepriznavanje Kosova od strane pet članica Evropske Unije – istakao je Šoltes tada i dodao da je većina članica EU priznala prethodnih godina nezavisnost Kosova, ali ima i onih koje su ostale dosledne svom stavu da to ne učine. Zaključio je da su pored Španije to još Grčka, Rumunija, Slovačka i Kipar.

U martu ove godine Šoltes je komentarišući hapšenje predsednika vladine kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici rekao da nije zadovoljan tim postupkom te da “nasilje nije pravi odgovor” te da se “dijalog tako otežava”. Pre nekoliko dana Šoltes je i objasnio kako stvari stoje u vezi sa viznom liberalizacijom za Kosovo.

– Svi očekujemo da države EU sada odluče i iskreno se nadam da su svesne važnosti ovog pitanja. Nadam se da neće biti nikakvog revolta ili drugih formi destabilizacije u regionu jer bi to bio veliki korak unazad za sve nas – rekao je Šoltes za prištinski Zeri, nakon što su pojedini predstavnici privremenih prištinskih vlasti izjavili da dijalog sa Beogradom treba usloviti viznom liberalizacijom.List je naveo da je Šoltes naglasio da je kašnjenje ratifikacije demarkacije granice sa Crnom Gorom, tokom tri godine, produžilo liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

Koji amandmani su usvojeni

Ipak, hladan tuš došao je juče, nakon što je usvojen amandman o “priznavanju genocida u Srebrenici kao koraka na putu Srbije ka pristupanju EU”.

  •  “Genocid” u Srebrenici

– Parlament žali zbog ponovljenog poricanja genocida u Srebrenici od strane nekih srpkih zvaničnika; podseća ih da je puna saradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, i mehanizmom koji ga je nasledio, takođe uključuje puno prihvatanje i primenu njegovih presuda i odluka; naglašava da je priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju EU – piše u amandmanu Igora Šoltesa ispred parlamentarne grupe Zelenih, prenosi N1.

Treba napomenuti da rezolucija nema obavezujući karakter, te da ona služi kao smernica zemljama koje se nalaze na putu evrointegracija kao i zemljama članicama EU.

SEVIĆKA POBESNELA: Darko Lazić izašao iz bolnice, ali još nije video ćerkicu – umešani advokati

Reakcija na ovaj amandman, koji je praktično postao deo Rezolucije EP, još uvek nema.

  •  Sloboda medija i slučaj Savamale

Pored ovog Evroparlametarci su usvojili dokument u kome se ocenjuje da je Srbija ostvarila napredak, u prvom redu kad je reč o ekonomskim reformama. Međutim, ono što se navodi kao stvar na kojoj je neophodno ozbiljno raditi i gde se očekuju konkretni rezultati su reformama pravosuđa, borba protiv korupcije i sloboda medija.

– Primećuje se izvestan napredak u slučaju nezakonitog uništavanja privatne svojine i lišavanja slobode kretanja u beogradskoj četvrti Savamala u aprilu 2016. godine – piše između ostalog, dok se državni organi pozivaju da reše taj slučaj i privedu počinioce. Ovaj slučaj je u Evropski parlament prvenstveno Šoltes potegnuo.

  •  Minihidroelektrane na Staroj planini

U rezoluciji se spominje i gradnja hidroelektrana na Staroj planini. U jednom od takođe usvojenih amandmana, srpska vlada se poziva da “usvoji neophodne mere očuvanja zaštićenih oblasti, naročito uzimajući u obzir razvoj hidroelektrana u osetljivim područjima kao što je Nacionalni park Stara planina”.

“Morate da znate da vas ne zovemo na besplatan ručak”

Šoltes nije prvi slovenački poslanik u Evropskom parlamentu koji je govorio o različitim problemima u Srbiji. Isto tako “borbeno” govorio je i Ivo Vajgl, predstavnik grupe Liberala i demokrata.

– Srpske vlasti moraju da znaju da ih mi ne pozivamo na besplatni ručak, već da moraju da se usklade sa standardima i vrednostima EU” – naglasio je Vajgl i poručio da ima mnogo oblasti gde se to usklađivanje ne dešava.

(Dnevne.rs /Izvor: N. Govoruša, Blic)