KANADSKE I AMERIČKE FIRME ZAVRŠILE ISPITIVANJA: Nova istraživanja otkrila pravo bogatstvo na istoku Srbije

bakar

Foto: Printscren/instagram/IgorGrecic

Jedno od najbogatijih ležišta bakra i zlata otkriveno je na lokaciji “Čukaru peki” kod Bora. Koncentracija bakra prelazi dva odsto, dok se profitabilnim smatraju ležišta sa jedan odsto tog metala

Pošto su završili ispitivanja gornje zone ležišta “Čukaru peki” kod Bora, kanadska kompanija “Nevsun”, u saradnji sa američkom rudarskom kompanijom “Friport Mekmoran”, započela je ispitivanja donje zone tog ležišta, u šta će biti investirano 20 miliona dolara, saznaje “Blic”.

Već prvi rezultati istraživanja – na 14 lokacija na dubinama većim od 800 metara – pokazala su da je reč o jednom od najbogatijih ležišta bakra i zlata na svetu, pošto je na osnovu istraživanja ustanovljen sadržaj bakra koji na pojedinim mestima prevazilazi i dva procenta.

[adsenseyu5]

O kakvom se ležištu radi najbolje govore stručni podaci po kojima se ležišta bakra sa jedan odsto tog metala smatraju profitabilnim, uz uslov da ima i dovoljno rude za eksploataciju. Recimo, u Rudarsko-topioničarskom basenu “Bor” eksploatiše se ruda sa najviše 0,25 procenata bakra.

Kako se očekuje, geološka istraživanja donje zone ležišta “Čukaru peki”, za koje se procenjuje da ide do dubine i do 1.500 metara, trebalo bi da budu okončana tokom naredne godine.

OSTAVIO ŽENU POSLE 38 GODINA BRAKA I OTIŠAO SA STUDENTKINJOM: Bivša žena kaže da je on matora budala, a evo šta kaže nova!

Nakon toga, radiće se preliminarna studija izvodljivosti koja treba da pokaže da li je ekonomski opravdano otvarati još jedan rudnik u okolini Bora, ali je već sada izvesno da je i donji deo ležišta “Čukaru peki” podjednako atraktivan kao i gornji.

Podsetimo, kanadska kompanija “Nevsun”, u čijem je vlasništu 100 odsto gornje zone ležišta “Čukaru peki”, objavila je da je završeno istraživanje tog dela rudokopa te da će rudnik, uz investicije od 1,5 milijardi dolara, biti otvoren 2021. godine.

[adsenseyu1]

Po toj studiji, podzemni rudnik trebalo bi da se eksploatiše narednih 15 godina i za to vreme bi se odatle dobilo oko milion tona bakra i blizu 70 tona zlata, vrednosti veće od 12 milijardi dolara.

Uz to, kompanija “Nevsun”, zajedno sa multinacionalnom kompanijom “Rio Tinto”, koja je najveća rudarska korporacija na svetu, istražuje i još 20 istražnih polja u nastavku ležišta “Čukaru peki”. Početne investicije su oko pet miliona dolara.

KRALJ NEBA: Prvi let RUSKOG LOVCA pete generacije SU-57 (VIDEO)

Procene govore da se to ležište prostire od Bora, preko zaječarskog sela Nikoličevo, pa sve do lokaliteta “Kraljevica”, nedaleko od Zaječara, ali buduća istraživanja to tek treba da potvrde.

ZAKON O PRAVIMA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA: Hrvatska zahteva 40 milijardi evra RATNE ODŠTETE od Srbije!

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor: S.Golubović,Blic.rs)

[adsenseyu2]

2 Comments on "KANADSKE I AMERIČKE FIRME ZAVRŠILE ISPITIVANJA: Nova istraživanja otkrila pravo bogatstvo na istoku Srbije"

  1. Odmah zidati zid do celokupne hrvatske I staviti vojsku na granice

  2. gordana krnjeta | 26. February 2018. at 22:42 |

    eeeeeeee, mi smo sve to znali jos sezdesetih godina. znam iz pouzdanih izvora jer sam u to vreme zivela u majdanpeku. sad se nasli neki pametnjakovici da nam prodaju vrucu vodu.

Comments are closed.