KADA SE DELE PARE, NISMO DEO EU, A KADA SE DELE IZBEGLICE, ONDA JESMO! Evo šta je Ivica Dačić poručio Briselu

premijer

– Kada se dele pare, onda nismo deo EU, a kada se dele izbeglice, onda jesmo – kaže ministar spoljnih poslova Srbije

Vlada nije razmatrala mogućnost da Srbija postane prihvatni centar za izbeglice, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da Srbija ne može sama da se bori sa izbegličkom krizom, već očekuje od Evropske unije da donese zajedničku platformu za rešavanje tog problema.!

[adsenseyu5]

– Ne kažem da ne želimo korektan odnos prema migrantima i izbeglicama, ali to su i migranti i izbeglice i za donošenje takvih odluka morate u vidu imati mnoge faktore, pa i geostrateške i geopolitičke. Zato u ovom trenutku mi nismo o tome razgovarali – rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

On je dodao da Brisel primenjuje dvostruke standarde prema Srbiji, jer od nje traži da napravi Akcioni plan za rešavanje izbegličke krize koji nema ni sama Evropska unija.

– Kada se dele pare, onda nismo deo EU, a kada se dele izbeglice, onda jesmo – poručio je Dačić.

[adsenseyu1]

Na pitanje šta će Srbija uraditi ukoliko Mađarska zatvori granice, kao što je najavila, šef srpske diplomatije rekao je da se Srbija nalazi uklještena između grupe zemalja EU i Makedonije, koja najavila da će podići ogradu, ali da neće posezati za antimigracionom politikom.

Foto: Tanjug/AP

– Predlog da se izbeglice sateraju u Srbiju za nas neprijvatljiv, a mi pozivamo EU da napravi zajednicku politiku – rekao je Dačić.

On je naglasio da Srbija ne može da plaća cenu nepostojanja takve zajedničke politike i da bi centre za prihvatanje izbeglica trebalo izgraditi u EU kada već, kako je rekao, oni tamo žele da ostanu.

On je ponovio da se Srbija ponosi što ima civilizovan odnos prema izbeglicama iako još nije rešeno pitanje 44.000 izbeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i 220.000 interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije.

(Telegraf.rs / Tanjug)