KAD KOMANDIR ŽIVOT POVERI GARDISTIMA: Vojna parada srpskih vojnika se gledala bez daha! (VIDEO) (FOTO)

vojska

Foto: Tanjug Jaroslav Pap,Foto: Fonet

ZRENJANIN – Svečanost povodom 23. aprila, Dana vojske Republike Srbije i 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, koja je obeležena vojnom paradom, održana je danas u Zrenjaninu.

Svečanosti su prisustvovali predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, načelnik generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević, ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Nebojša Stefanović, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Đurić, gradonačelnici i predsednici brojnih opština sa područja Banata i brojni gosti.

Početak svečanosti označen je počasnom artiljerijskom paljbom nakon koje su pripadnici padobranske jedinice izveli skok iz helikoptera sa visine od 1.500 metara, noseći zastave Republike Srbije, Vojske Srbije i njihove jedinice, a onda je usledio svečani doček zastave i obraćanje generala Dikovića i predsednika Tomislava Nikolića.

[adsenseyu1]

U realizaciji svečanosti učestvovalo je 1.300 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i više od 40 pokretnih sredstava, odnosno, motornih i borbenih vozila, sredstava specijalene namene, artiljerijskih oruđa, sredstava za protivvazduhoplovna dejstva, oklopnih transportera, tenkova, vazduhoplova i plovnih objekata.

Po intoniranju himne, vojna parada je počela egzircirom koji je izvela Gardiska jedinica, a onda su usledili formacijski naleti snaga vazduhoplovstva – helikoptera, aviona “galeb” i “mig 29”, a završni čin parade bio je svečani defile u kom su nastupili pripadnici svih rodova Vojske Srbije.

Komandant svečanosti bio je načelnik Uprave za operativne poslove Generalštaba Vojske Srbije general – major Vojin J. Čodić, a njegov zamenik je bio komandant 1. brigade Kopnene vojske brigadni general Željko Petrović.

[adsenseyu1]

Zvanice i gosti po završetku defilea imali su priliku da vide i izložbu borbenih i transportnih sredstava, oruđa i oružja koja koriste pripadnici Vojske Srbije.