JEZIVO UPOZORENJE AMERIČKE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE: 2016. godina bi mogla da bude “najopasnija u istoriji čovečanstva”

vatra

Foto: Pixabay.com

Šefovi američke obaveštajne službe objavili su koje su trenutno najveće pretnje svetu, te da bi 2016. godina mogla da bude “najopasnija u istoriji čovečanstva”
 Direktor CIA Džejm Klaper i drugi zvaničnici upozorili su kako je napad na tlu Islamske države neizbežan, da Severna Koreja ima sposobnost da proizvede do 100 nuklearnih bombi, te da bi ruski i kineski hakeri mogli probiti u informacione mreže.Klaper je Kongresu opisao kao “nadmoćnu terorističku pretnju” odlučnu militantnu grupu koja bi mogla rukovoditi i inspirisati napade na veliki broj ciljeva širom sveta.Generalni pukovnik Vinsent Stjuart upozotio je kako će ISIS u 2016. verovatno sprovesti još napada u Evropi te da je vrlo verovatno kako će pokušati i napade na američkom tlu. 

[adsenseyu5]

– Utvrđeno je da su u Islamskoj državi odlučni u nameri da prevladaju logističke izazove potrebne za takav napad – rekao je Stjuart.

Klaper je naveo kako su ekstremisti aktivni u 40 zemalja. 

Kao drugu vrstu pretnji, CIA je izdvojila sajber-špijunažu. Svet je već svedočio brojnim primerima kakvu bi štetu hakeri mogli da naprave, bilo da su u pitanju poverljive vojne ili državne tajne.

Klaper je naveo kako je sajber-špijunaža i dalje jedna od najvećih opasnosti za vlade širom sveta i upozorio da će ISIS razviti slične sposobnosti. 
On je naveo kako Peking selektivno koristi hakerske napade protiv ciljeva za koje veruju da je pretnja stabilnosti Kine i legitimitetu njenog režima, da je Pjongjang verovatno i dalje sposoban da pokrene ometajuće destruktivne sajber napade kako bi podržao svoje političke ciljeve, te da Moskva “zauzima sve istaknutiji sajber-stav” i spremnost za ciljanje kritičnih infrastruktura i obavljanje špijunskih operacija.

Kao globalnu pretnju, Klaper je uvrstio i nuklearnu Sevrnu Koreju. 

Stručnjaci za nuklearno oružje veruju kako Pjongjang ima sopsobnost da do 2020. godine ima između 20 i 100 nuklearnih bombi.

[adsenseyu1]

(dnevnik.hr)