JASNA PORUKA VLADIMIRA PUTINA: Rusija će staviti veto na formiranje vojske takozvane države Kosovo

Rusija

Foto: Rojters

Ovo je jasna i glasna poruka predsednika Rusije Vladimira Putina koja je diplomatskim kanalima upućena Amerikancima, NATO, Briselu i Prištini kao odgovor na najave američkog specijalca Vesa Mičela da će SAD stati iza stvaranja oružanih snaga lažne države i da niko nema pravo veta na to.

Iz ruskih diplomatskih izvora, Putin je svojim saradnicima preneo da se ne sme dozvoliti novo silovanje međunarodnog prava, ističući da je 1999. godine, kada je NATO bombardovao SR Jugoslaviju, Rusija bila slaba, ali da je priča sada potpuno drugačija.

– Bukvalno je traženo da prenesemo poruku da će Zapad slomiti zube ukoliko podrži potpuno nelegalnu transformaciju bezbednosnih snaga na Kosovu u vojne formacije.

Nema nijednog papira kojim bi tako nešto moglo da bude potkrepljeno i od toga nema ništa. Sa ovim čvrstim stavom upoznat je i državni vrh Srbije – navodi sagovornik.

Ovo potvrđuje i ruski politikolog Ekatarina Pomorceva, koja odlično poznaje unutrašnja i spoljnopolitička kretanja u Rusiji.

– Apsolutno je sigurno da ruska podrška Srbiji oko ovog pitanja i pokušaja da se još jednom brutalno siluje međunarodno pravo i pogazi Rezolucija 1244 neće izostati.

Savršeno sam sigurna da će Rusija staviti veto na formiranje vojske takozvane države Kosovo i da će čvrsto stajati na ovoj poziciji – objašnjava Pomorceva.

U međuvremenu, Oleg Bondarenko, direktor moskovske Fondacije za progresivnu politiku, koja deluje pod direktnim patronatom Kremlja, posetio je u Beograd i doneo poruku da nad Srbijom lebdi ukrajinski scenario.

Ove reči imaju posebnu težinu ne samo zato što ih je nedavno izrekao i Sergej Lavrov već i zbog toga što je Bondarenko desna ruka prvog potpredsednika ruske vlade Aleksandra Babakova, čoveka od najvećeg Putinovog poverenja.

ALEKSANDAR VUČIĆ PORUČUJE EVROPSKOJ UNIJI: Više vam ništa ne verujem – nagovorite vaše mezimče da ispuni dogovore! (INFO)

– Sve što Srbiji preti već se desilo u Janukovičevoj Ukrajini jer Zapad nikada ne čeka i ide kao tenk ka svojim ciljevima.

Janukovič je do poslednjeg dana bio spreman da potpiše sporazum sa EU, ali kada to nije uradio, za nedelju dana se desio Evromajdan, a za nekoliko meseci državni udar – podseća Bondarenko i dodaje:

– U vremenu kada sa svih strana stižu pritisci na Srbiju da ohladi odnose sa Rusijom, neizbežno je da se naprave ustupci i oko toga i oko Kosova, ali na kraju će se istaći zahtev koji nijedan srpski političar ne bi mogao da ispuni jer bi usledio novi 5. oktobar, a reč je o priznavanju Kosova.

MONTGOMERI PORUČIO SRBIMA: Beograd da kaže Americi „Ne, ne i ne“

U tom cilju mogla bi da buknu žarišta u Sandžaku, Preševu, Bujanovcu.

Analitičar Dragomir Anđelković takođe je siguran da se po ovom pitanju možemo osloniti na Moskvu.

– Rusiji niko ne može da ukine pravo veta u Savetu bezbednosti, pa strahujem da Amerikanci ovo neće ni gurati preko tog tela.

Ono gde nam Rusija može pomoći jeste da se otvori rasprava u SB o tome i da se pokaže da takav predlog nema podršku nijedne od država članica.

A ako SAD zaobiđu SB i ta vojska se formira i krene na sever Kosova, mi ćemo intervenisati i u tom slučaju bi nas Rusija i vojno podržala – navodi Anđelković.

Mračni plan: Rusiji ukinuti pravo veta

Kolika je Rusija smetnja zapadnim silama u Ujedinjenim nacijama, svedoči i to što je slučaj trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja u Engleskoj iskorišćen za diplomatsku akciju čiji je krajnji cilj da se Moskvi ukine pravo veta u Savetu bezbednosti. Tako bi silnici imali mnogo lakšu prođu za svoje mračne planove u Siriji, Iraku, na Kosovu i mnogim drugim područjima.

PREDSEDNIK RUSIJE ODLUČIO: Moskva menja EKONOMSKU POLITIKU prema Srbiji!

Da Srbija mora da se angažuje i otvori pitanje formiranja vojske Kosova pred Savetom bezbednosti i zatraži podršku prijateljskih zemalja, smatra i bivši ministar inostranih poslova Živadin Jovanović.

– Rusija će sigurno staviti veto, opšte je poznato da Moskva daje podršku suverenitetu i integritetu Srbije i doslednoj primeni Rezolucije 1244 i poštovanju međunarodnog prava. Ali, i na to stavljam naglasak, Srbija mora da otvori to pitanje, a onda može da očekuje podršku ne samo Rusije već i Kine i mnogih drugih država – zaključuje Jovanović.

O ovoj temi oglasio se i bivši američki ambasador u Beogradu Vilijam Montgomeri, koji je poručio da Srbija ni po cenu EU integracija ne treba da se saglasi sa formiranjem kosovske vojske.

– Što je mnogo, mnogo je – uzvratio je Montgomeri na pitanje kako vidi poruke koje je u Beogradu izneo zvaničnik Stejt departmenta Ves Mičel, uključujući i otvorenu podršku SAD vojsci Kosova.

Kako je rekao, Srbija treba da insistira na prvobitnim pozicijama Zapada po pitanju kosovske vojske, a to je snažno protivljenje svakom njenom obliku.

BEOGRAĐANIN PROGLAŠEN ZA POLICAJCA MESECA U AMERICI: Bivši je pripadnik SRPSKE ŽANDARMERIJE, „Foks“ izveštava o njemu, a on ima samo jednu želju (FOTO)

Montgomeri podseća da je i sam više godina bio uključen u kosovsko pitanje i da se odlično seća koliko se Zapad snažno opirao bilo kakvom formiranju vojske Kosova.

– Nije slučajno da to brani i kosovski ustav – kaže bivši američki diplomata.

Zašto SAD forsiraju vojsku Kosova

1. Približavanje raspleta kosovskog pitanja

2. Pokušaj da se silom preuzme sever pokrajine

KONTRAUDAR RUSIJE: Moskva blokira “vojsku” takozvanog Kosova (INFO)

3. Stvaranje eventualnog razdora između Srbije i Rusije

4. Unošenje straha među preostale Srbe na Kosovu

(Dnevne.rs/Vestinet.rs/Izvor: Mediji)