IZVEŠTAJ O SRBIJI OGOLIO BRISEL: Beogradu rampa, a Priština blokira sve

Brisel

Foto: Tanjug/AP

SRBIJA bi, bez trunke svoje krivice, mogla biti zaustavljena na evropskom putu i to zbog toga što Priština uporno blokira dijalog.

Ovaj paradoks praktično proizilazi iz novog izveštaja Evropske komisije o napretku naše zemlje, objavljenog u sredu, a u kojem se kao ključ za vrata članstva Srbije u EU krupnim slovima navodi normalizacija odnosa, odnosno hitno postizanje pravno obavezujućeg sporazuma sa kosovskim Albancima.

A on nije ni na vidiku, jer je taj proces mesecima zakočen zbog stalnih jednostranih poteza i provokacija Prištine.

Po mnogima, i oštriji ton u ovogodišnjem izveštaju u mnogim drugim oblastima, od pravosuđa do slobode izražavanja, upravo ima cilj da se Beograd natera da ispunjava želje kosovskih Albanaca. Nema naznaka ni da će se ova apsurdna situacija, u kojoj je Beograd talac politike Prištine, uskoro promeniti.

OTVORENO STAO NA STRANU ALBANACA: Vuk Jeremić sramnom izjavom uvredio Srbe

Predsednik privremenih institucija u Pokrajini Hašim Tači u četvrtak je još jednom ponovio da takse neće biti povučene, što je preduslov da bi se ponovo selo za pregovarački sto. On je otišao i korak dalje i zabio još jedan ekser u kovčeg dijaloga, rekavši da neće dozvoliti formiranje Zajednice srpskih opština. Premijer privremenih institucija Ramuš Haradinaj takođe je ostao pri starom uslovu – tarife na ovdašnju robu ostaju sve dok Srbija ne prizna Kosovo.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za “Novosti”, da se EU ponaša kao NATO 1999. prema Srbiji, a sa ciljem da se naša država natera da prizna Kosovo:

– Beograd to neće da uradi i zbog toga se nalazi pod raznim pritiscima, od toga da nam koče integracije do toga da nas optužuju za nedostatak demokratije. Da smo kojim slučajem ispunili sve što su Priština i njeni mentori tražili, odmah bi nas proglasili za najdemokratičniju zemlju u Evropi. Reč je o prljavim igrama, čiji je deo i pokušaj prisiljavanja Srbije da se distancira od Rusije, jer ako bismo se udaljili od Moskve, ne bismo imali njihovu podršku za odbranu KiM. Cilj je da završe proces okupacije i otmice Kosova od Srbije i u toj funkciji je i poslednji izveštaj EK.

Suzana Grubješić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, kaže nam da je očigledno da bez rešenog pitanja KiM nema napretka u integracijama:

ŠAMARČINA TAČIJU IZ AMERIKE: “Znaš šta su ti obaveze”

– Da smo ispunili sve uslove EU i u svim oblastima napredovali, a da je i dalje ostalo nerešeno pitanje Kosova, Srbija ne bi mogla dalje da nastavi u evrointegracijama. Sve i da smo šampioni u vladavini prava, da smo sve ostalo ispunili, a da je ostalo nerešeno pitanje Kosova, mi ne bismo mogli dalje.

EU

Foto ilustracija: Telegraf

ŠEF Delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici uručio je juče predsednici parlamenta Maji Gojković godišnji izveštaj EK o Srbiji. Gojkovićeva je primetila da u izveštaju ima dosta političkih ocena, da se pominje Savez za Srbiju koji nije parlamentarna stranka, kao i da se ne može složiti da su protesti u Srbiji bili potpuno mirni, kako je navedno u dokumentu, napomenuvši da nije konstatovan upad u RTS.

       

(Dnevne.rs/Izvor: D. M. – S. S. R., Novosti.rs)