IZVEŠTAJ HRVATSKE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE ZA 2017: Kod mladih Srba vidi se veličanje ČETNIČKE IDEOLOGIJE i velikosrpski ekstremizam!

zastava

Foto: printskrin

Hrvatska Sigurnosno obaveštajna agencija (SOA) predstavila je detaljan pregled bezbednosnih izazova sa kojima se ta država, ali i Evropa suočavaju među kojima je i deo koji se odnosi na, kako navode, države jugoistočnog susedstva.

U izveštaju za 2017, koji hrvatska tajna služba objavljuje četvrti put za redom, navodi se da su obeležja jugoistočnog susedstva i dalje slabe institucije, unutrašnja političara previranja, brojna nerešena etnička i nacionalna pitanja, nedovoljan privredni rast i nezaposlenost. Većina država jugoistočnog susedstva je, kako se navodi, i dalje bez primetnog napretka u unutrasnjoj političkoj konsolidaciji.

CARINICI ZAUSTAVILI NA „GRADINI“ SKUPOCENI BMW: Kad su pogledali šta krije u džepovima, odmah su sve pretresli!

“Ovaj prostor suočava se sa zastojem u sprovođenju reformi i priključenju evroatlantskim integracijama”, navodi se i dodaje da na primer prijem Crne Gore u članstvo u NATO-u ipak pokazuje nastavak evroatlantske perspektive za države susedstva.

[adsenseyu5]

Srpski navijači ističu četnička obeležja, ali to rade i neki Hrvati

SOA dalje konstatuje da su nastavljene pojave da ekstremni pojedinci iskorišćavaju nezadovoljstvo dela navijačkih grupa stanjem u hrvatskom sportu za izazivanje incidenata i nereda tokom i izvan sportskih takmičenja.

Nastavljena je, tvrde, i pojava da pojedine navijačke grupe srpskih fudbalskih klubova ističu antihrvatska, četnička i velikosrpska obeležja na sportskim takmičenjima, pri čemu u tome kako navode, učestvuju i pojedinci koji su hrvatski državljani.

ČUDO U OPŠTOJ BOLNICI U BORU: Lekari počeli da joj operišu SLEPO CREVO, čim su napravili rez, ugledali su SVETSKI FENOMEN!

“U malom delu populacije mlađih pripadnika srpske nacionalnosti primećeno je simpatizovanje velikosrpske i četničke ideologije i simbolike, posebno na društvenim mrežama, koje za sada ne predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti, ali dovodi do narušavanja sigurnosne situacije na lokalnom nivou”, navodi SOA.

Iako je evroatlantski uticaj i dalje najveći, navodi se u izveštaju, globalna rivalstva preslikavaju se i na ovom području.

Jača radikalni islamizam i “velikosrpski ekstremizam”

Najočitiji primer je, ukazuje se, sprečeni pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 16. oktobra prošle godine s ciljem destabilizacije te države na dan parlamentarnih izbora, a uoči ulaska Crne Gore u NATO. Podsećaju da se u Crnoj Gori za taj pokušaj vodi sudski postupak protiv 14 ruskih, srpskih i crnogorskih državljana.

[adsenseyu1]

U izveštaju SOA objavljenom na sajtu te agencije stoji da su države jugoistočnog susedstva suočene i “sa rastom verskog i nacionalnog ekstremizma, pri čemu je posebno izraženo jačanje radikalnog islamizma”. Nastavljena je, tvrde, pojava velikosrpskog ekstremizma, a uz to, uočeni su pokušaji kojima se Hrvatska želi prikazati u negativnom svetlu u međunarodnoj zajednici uz negiranje i pogrešno prikazivanje činjenica vezanih uz Domovinski rat i njegov odbrambeni i oslobodilački karakter.

Nekontrolisane migracije

Pojas nestabilnosti oko Evrope nastavljen je, kažu, generisanjem bezbednosnih izazova.

Radi se, dodaju, o području koje se proteže severnom Afrikom, Bliskim istokom sve do srednje Azije u kojem postoje brojna krizna žarišta. Iz njih se prema Evropi prelivaju sigurnosni izazovi u vidu masovnih nekontrolisanih migracija, ali i pretnji u vidu terorizma, ekstremizma, proliferacije oružja za masovno uništavanje i regionalnih oružanih sukoba u Siriji, Iraku, Libiji, Jemenu i Ukrajini.

GOVOR RADOŠA BAJIĆA NA SMOKIJEVOJ KOMEMORACIJI RASPLAKAO SVE: Kome ćemo se diviti u brlogu rijalitija, silikona, gde se tetovaža ceni više od znanja? (INFO)

U isto vreme, posledice kriznih žarišta se ogledaju i u porastu organizovanog kriminala i krijumčarenja ljudi, oružja i roba, hibridnog ratovanja i radikalizacije putem društvenih mreža.

Odnosi kao u vreme Hladnog rata

Odnosi između Ruske Federacije i zapadnih država, narušeni nakon izbijanja krize u Ukrajini 2013. godine, nisu se značajno poboljšali, a u pojedinim elementima podsećaju na odnose iz vremena Hladnog rata, stoji u izveštaju i dodaje da se napetosti u odnosima preslikavaju na druga područja, uključujući i hrvatsko okruženje.

politicar

Foto Tanjug, AP

U delu o odnosu Rusije I NATO, hrvatska tajna služba navodi da Rusija nastoji da ograniči dalje širenje i uticaj NATO-a i EU-a prema istoku Evrope i da ojača svoj uticaj prema Evropi. Napetosti u odnosima, kažu, rezultirali su sankcijama Zapada protiv Rusije i NATO-ovom jačanju dimenzije kolektivne vojne odbrane.

“Ukrajina je u statusu zamrznutog konflikta, a političko rešenje sukoba još je, uprkos međunarodnim diplomatskim naporima, neizvesno”, navodi se.

Svet se nalazi i pred izazovom daljnjeg širenja nuklearnog oružja

SOA konstatuje da se svet nalazi i pred izazovom daljnjeg širenja nuklearnog oružja i drugog oružja za masovno uništavanje, što izaziva globalne napetosti i sporove.

Terorizam je i dalje jedna od najznačajnijih pretnji sigurnosti građana u Evropi.

[adsenseyu4]

Iako je ISIL zadnjih godina bio dominantan svojim dosegom i terorističkim napadima, Al Kaida I dalje ja aktivna, posebno u Africi, Jemenu i centralnoj Aziji (Pakistanu) te i dalje planira napade na evropske i ostale zapadne ciljeve.

“Iako teroristički napad na hrvatskom tlu nije verovatan, njegova se mogućnost ne može isključiti. U državama hrvatskog jugoistočnog susedstva koje imaju brojne radikalne islamističke zajednice verovatnost napada je umerena, dok verovatnost terorističkih napada u državama zapadne Evrope ostaje visoka”, navodi se dalje u, inače, veoma opširnom izveštaju.

Balkanska ruta smanjena

Konstatuje se da masovni ulazak migranata u Evropu nastavio se, iako je priliv preko tzv. balkanske rute uveliko smanjen.

HEROJ KOME SRBIJA DUGUJE ODLIKOVANJE: Grk koji je odbio naređenje da nas bomabrduje 1999. i vratio svoj brod u luku (VIDEO)

SOA procenjuje da će migrantski pritisak prema Evropi, zbog brojnih uzroka, bitti nastavljen, pri čemu su odredišta migranata ponajpre razvijene države zapadne i severne Evrope.

Ocenjuje se da je dugoročni izazov za evropska društva vezan za masovne migracije integracioni potencijal tih društava i izbegavanje stvaranja zatvorenih i izolovanih seljeničkih zajednica koje bi bile pogodne za jačanje ekstremizma, kriminala i siromaštva među useljenicima te razvijanje negativnih stavova prema evropskim vrednostima i posledičnog terorizma.

Može se, kažu, očekivati da će se trend individualnih terorističkih napada nastaviti I biti dominantan način počinjenih terorističkih napada.

Navodi se da u susednim državama trenutno ima više od 10.000 sledbenika salafizma okupljenih u više desetaka tzv.paradžemata i nekoliko enklava.

HRVATSKA LEGENDA HVALI SRBE: Neverovatno je kako se šetaju i bez Tea, Bjelice, Kalinića…. (INFO)

Navodi se da je na području pod kontrolom ISIL-a boravilo je ukupno sedam osoba koje imaju i hrvatsko državljanstvo, te da samo jedna od njih, kako se navodi, ima isključivo hrvatsko državljanstvo, dok ostali imaju dvojna.

Trenutno ih je, kažu, na području pod kontrolom ISIL-a šest, jer se jedna osoba vratila u državu porekla u zapadnoj Evropi gde je i ranije živela.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Blic.rs/Izvor:Tanjug)

[adsenseyu2]